Nyheter

Europa har gitt én million opphold på 11 år

I dag får få land mange asylsøkere. EU vil fordele flyktningene bedre. God ide, men Norge tar nødvendigvis ikke flere, sier regjeringen.

Europa er målet for store grupper av asylsøkere. Tall Vårt Land har hentet ut fra Eurostat viser at i perioden 2003-2014 har én million asylsøkere fått opphold i 31 europeiske land.

Tallene fra fjoråret bekrefter trenden som gjør EU-ledelsen urolig. Noen få land bærer de største utfordringene når det kommer til mottak og bosetting av asylsøkere som får innvilget opphold. To tredeler av de 185.000 som fikk ja på asylsøknadene i fjor, bosettes i fire land:

Tyskland 47.600, Sverige 33.000, Frankrike 20.600 og Italia 20.600.

Slik kan det ikke fortsette, mener EU-kommisjonen. Derfor vil Unionen ta i bruk en bestemmelse i Lisboa-traktaten som sier at EU må hjelpe et medlemsland som gjennomgår en «krisesituasjon» med et stort antall innvandrere. Videre foreslås det at medlemslandene skal ta imot 20.000 kvoteflyktninger via FN i løpet av de neste to årene.

LES OGSÅ: Flyktningar får Ikea-hus

Ikke til Norge

EUs fordelingsplan kom få dager før stortingspartiene setter seg sammen for å løse Syria-floken. På tirsdag starter forhandlingene om hvor mange ekstra kvoteflyktninger skal Norge ta i mot i år og neste år. Flertallet sier 10.000. De blåblå sier ingen.

Men europaminister Vidar Helgesen (H) mener byrdefordeling er en god løsning. Han sier til NTB at det er naturlig for Norge å ta del i et europeisk kvotesystem for å spre ansvaret for å ta imot asylsøkere, flyktninger og innvandrere. Likevel betyr ikke det nødvendigvis at flere vil komme til Norge.

– Det er ikke mulig å håndtere denne migrasjonssituasjonen enkeltland for enkeltland og derfor må man ha felleseuropeiske løsninger, understreker Helgesen.

Frister få

Ferske tall fra Eurostat viser at mange EU-land i dag mottar svært få asylsøkere – og innvilger enda færre opphold:

• 45 fikk opphold i Slovenia i fjor.

• 40 fikk opphold i Portugal.

• 25 i Kroatia.

• 20 i Estland.

Tallene viser at asylsøkerne vil til de godt utbygde velferdsstatene. Ut over de fire landene som tar flest, fikk mange opphold i Nederland, Belgia og Storbritannia.

Selv om EU presser på har flere land imidlertid gjort det klart at de ikke ønsker en ordning der flyktninger, asylsøkere og innvandrere sendes videre fra grenselandene. Ungarns nasjonalistiske statsminister, Viktor Orbán, stempler kvoteordningen som «galskap».

Storbritannia, Irland og Danmark har fra før sikret seg unntak fra EU-traktaten som gjør at de ikke trenger å være med i den nye innvandringsstrategien. Dermed kan Danmark fremdeles håndheve sin strenge asyl- og flyktningpolitikk.

LES OGSÅ: Dei overlevde dødsreisa

Deler ut penger

For å motivere medlemslandene til å ta flere flyktninger, deler EU nå ut 50 millioner euro, 418 millioner kroner, rundt om i Europa.

– Målet er å gi folk trygge og lovlige flyktningruter til Europa, uten å måtte gjøre seg avhengig av smuglernettverk, sier EUs visepresident Frans Timmermann.

EU-kommisjonen har laget en fordelingsnøkkel som skal avgjøre hvor stor andel asylsøkere hvert land skal ta imot. Den tar hensyn til befolkningsstørrelsen i mottakerlandet, arbeidsløshet, bruttonasjonalprodukt og antallet flyktninger og asylsøkere landet har bosatt siden 2010. Med en slik nøkkel vil Tyskland, Frankrike og Italia ta imot nesten 45 prosent av asylsøkerne.

LES OGSÅ: 30.000 rømmer hjemmefra hver dag

Norsk svar

EUs nye migrasjonsstrategi kan endre Schengen-samarbeidet. Det er Norge forberedt på, sier europaminister Helgesen:

– Vi er en del av Schengen og vi må være en del av denne diskusjonen. Derfor vil vi gå inn i forslaget og utarbeide norske posisjon.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter