Nyheter

Erna frir – Hareide har nøkkelmakten

Statsminister Erna Solberg sier KrF «får til mye» – og tror partiet ser sjansene sine sammen med Høyre/Frp etter neste valg.

Solberg er glad for hovedretningen i den nye Norstat-målingen i Vårt Land: Høyre og Frp er sammen bare 0,1 prosent fra det solide resultatet som ga dem regjeringsmakten i 2013.

Frp går frem 2,5 prosentpoeng. Høyre mindre bare 0,2. Men sammen har de nå 43 prosent i oppslutning blant velgerne. Regjeringsslitasjen fra det siste året er i praksis borte.

– Hva er din forklaring på dette, Solberg?

– Det er kanskje sånn at når velgere ser resultater av det arbeidet vi gjør, så ser de at vi styrer Norge på en god måte i en vanskelig situasjon.

– Men egentlig er det vel flyktningsituasjonen som gir dere ny tillit?

– Den er nok en del av bildet. Men jeg tror det dreier seg om mer: Vi leverer på mange områder der vi kom med løfter før valget: Kortere ventetider, satsing på samferdsel, blant annet. Vi angripes faktisk sjelden fordi vi ikke innfrir på hovedområdene våre. Da blir det resultater for folk. Og kobles dette med flyktningsituasjonen opplever man styring, svarer Solberg.

LES OGSÅ: Tusenvis av Ap-velgere rømmer direkte til «Listhaug-Frp».

Oppfordring til KrF

Men hadde det vært valg nå, hadde de to blå makkerne likevel trengt hjelp fra et støtteparti. I Venstre er det lite hjelp å få. På gallupen ligger nemlig det partiet under sperregrensen. KrF har faktisk nøkkelen til hvilke av blokkene som får makt.

– Hadde dette vært valgresultatet, hvilken oppfordring ville du hatt til KrF-leder Hareide?

– Min oppfordring ligger i å se det man får til. Og sammen med oss får KrF til mye. Det er alltid mye diskusjon og støy når man sitter med makt og innflytelse. Men «under» denne leveres det svært mange gode resultater, svarer Solberg og tilføyer:

– Det tror jeg KrF ser. Dessuten tror jeg faktisk at Venstre kommer seg over sperregrensen.

LES OGSÅ: Snart trenger ikke Venstre samarbeidsavtalen

Hareide: Avgjørende rolle

KrF-leder Knut Arild Hareide får på den nye målingen bekreftet det målet partiet har: Kunne utøve reell makt mellom blokkene i politikken.

KrF får bare 4,9 prosent. Men sammen med et SV – som vil stå utenfor regjering – og Senterpartiet, ville KrF hatt de representantene som skulle til for at Ap kunne overta regjeringsmakten.

– Med et slikt valgresultat kunne KrF avgjort det politiske maktspillet – hva tenker du om det?

– Vi spiller en avgjørende rolle i dag – og gjør det trolig også i 2017. KrF har nå en intern prosess om hva slags styringsløsning vi ønsker etter neste valg. Det viktigste for oss vil være gjennomslag og resultater. Uansett er mulighetsbildet nå uansett ikke noe mindre enn i 2013, svarer Hareide.

Frem til KrF har tatt sin beslutning om samarbeid, har Hareide fortalt at han vil være taus og ikke gi føringer.

LES OGSÅ: Her er forrige gallup

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter