Nyheter

Erna avlyser full søndagshandel

Statsministeren fastslår at butikkreformen ender opp som en «variant», uten det omfanget regjeringen håpet på.

– Vi får ikke igjennom vårt standpunkt om søndagsåpent. Spørsmålet er om vi finner en annen god løsning. Det finnes jo en del saker der vi må finne andre modeller og løsninger, sa statsminister Erna Solberg under sin halvårlige pressekonferanse.

Senere på dagen bekreftet også kulturminister Linda Hofstad Helleland at det opprinnelige forslaget fra regjeringen havner «i en skuff».

Hovedbudskapet fra statsministeren er at regjeringen får svært mye av politikken på plass. Men Solberg ramset også opp noen felt der flertall brast: Valgfritt sidemål, endring av konsesjonsloven – og altså fullstendig søndagsåpent slik regjeringen opprinnelig ønsket.

Solberg avviser at regjeringen vil putte hele forslaget om søndagshandel i skuffen. Men hun er tydeligere enn før i at det hele vil ende opp med en begrenset mellomløsning. Til Vårt Land sier hun:

– Dette er et spørsmål som de tre partiene har snakket sammen om på Stortinget. Det vil bli en variant, noe vi i felleskap kan finne frem til. Det betyr mer søndagsåpent, men ikke så mye som regjeringen hadde planlagt.

LES OGSÅ: Varsler søndags-omkamp

Venstres rolle

I slutten av august var det snakk om at parlamentariske ledere i Høyre, Frp og Venstre skulle starte forhandlinger om en mellomløsning. Da hadde nettopp Venstre lansert sin sekundærløsning:

Droppe programpunktet der kommunene skal få bestemme alle åpningstider selv. Venstre ville heller la de kommunene som ville, definere om de er turistkommuner med rett til søndagsåpent.

Etter det Vårt Land får opplyst blant involverte aktører på Stortinget, har hele forhandlingsprosessen vært parkert etter lokalvalget. De har nemlig hatt sin fulle hyre med forhandlinger om den store flyktningstrømmen.

LES OGSÅ: «Jeg har et sterkt forhold til kirken»

Puttes i skuffen

I Venstre – som har de avgjørende stemmene – er holdningen nå at de slett ikke har noen hast. Det har derimot den ferske kulturministeren Linda Hofstad Helleland. På sin første arbeidsdag sa hun til pressen at hun ønsket en rask avklaring av søndagssaken.

– Det finnes nemlig løsninger et sted i mellom. Det skal jeg bidra til å få til, sa Helleland i en samtale med Vårt Land.

At det heller jobbes frem en ny hybrid opplyste også kulturministeren til NTB i går ettermiddag.

– En full liberalisering av søndagsåpne butikker er det ikke flertall for. Det er også motstand i folket. Jeg lytter til det. Derfor har jeg lagt forslaget om søndagsåpne butikker i en skuff, sier Helleland.

Kulturministeren signaliserte at nettopp en modell med utgangspunkt i dagens regelverk for søndagshandel i turststrøk, kunne bli vurdert.

KrF har hele tiden kjempet mot alle former for mer søndagsåpent – også Venstres justerte modell. Men de to sentrumspartiene er fortsatt dem som Solberg håper kan gi henne et nytt flertall etter neste stortingsvalg.

– Vårt utgangspunkt ved valget om to år er at vi ønsker fire borgerlige partier i regjeringen, sa statsministeren.

LES OGSÅ: Her er kravene til trosministeren

Med sentrum?

Uttalelsen falt da hun ble spurt om hun ser for seg at Venstre og KrF skal gå til valg i 2017 på å bevare en regjering de ikke er en del av.

I de to partiene starter etter hvert prosessen med å lande en samarbeidsløsning foran neste valg. Solbergs invitasjon er åpen i formen:

– Det må være deres valg om hva de går til valg på. Det viktige er at man fortsatt ønsker gode, borgerlige løsninger for politikken. Så vil vi se hvem som samarbeider og hvilke samarbeidsformer det vil være, og om disse vil endre seg, svarte hun.

Solberg mener samarbeidet mellom Høyre/Frp og KrF/Venstre faktisk er blitt bedre:

– Vi lærte litt av høsten i fjor. Blant annet er det sånn at adjektiver man bruker i opposisjon ikke er så lure å bruke om hverandre når man har fellesskap om en regjering, sa Solberg.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter