Nyheter

«Jeg har et sterkt forhold til kirken»

For landets nye «trosminister», Linda Hofstad Helleland, var konfirmasjonen et vendepunkt. Nå vil hun løse søndagsstrid og sikre kulturarven.

På sin første arbeidsdag er landets nye kulturminister – med ansvar for livssynssektoren – taus om hva hun mener om kirkelige reformer og forestående prosesser.

Men i dette intervjuet med Vårt Land deler hun tanker om søndagsåpne butikker og hvordan hun håper også Livssyns-Norge og frivilligheten kan integrere de mange nyankomne til landet.

– Hvilket forhold har du selv til kirke- og livssynssektoren?

– Jeg ser veldig frem til å være kirkeminister, fordi jeg har et veldig nært forhold til kirken. Det har jeg hatt siden jeg gikk til konfirmasjon og var litt i tvil om at jeg skulle konfirmere meg eller ikke. Den gang hadde jeg mange, nære samtaler med presten. Men så endte det med at jeg ble den som leste juleevangeliet i Klæbu kirke. Siden den gang har jeg hatt et veldig sterkt forhold til kirken.

– Du skal være statsråd for hele livssynssektoren? Hva blir viktig for deg personlig?

– Det er det vanskelig for meg å svare på nå. Kirken står foran store reformer – og et krevende arbeid står foran oss. Så jeg vil ikke si noe mer bastant før jeg har fått jobbet meg inn i dette.

– Dropp søndagsåpent

Samme dag som Helleland tok over som kulturminister, kom kirketopper med denne oppfordringen i Vårt Land: Dropp søndagsåpent – legg saken i skuffen.

– Gjør det noe inntrykk på deg?

– Det har vært fascinerende å oppleve hvor følelsesladd debatten om søndagsåpent har vært disse to årene. Men jeg har likevel tro på at vi vil komme frem til en god løsning som alle vil kunne være godt fornøyd med.

– En løsning også skeptikere kan godta?

– Ja, fordi debatten har vært veldig svart-hvitt. Det finnes nemlig løsninger et sted i mellom. Det skal jeg bidra til å få til.

LES OGSÅ: Her er de nye statsrådene

Kort prosess

På det korte pressetreffet da hun overtok nøkkelen til departementet fra forgjenger Thorhild Widvey, sa hun at spørsmålet om søndagsåpent var et spørsmål som burde avklares raskt.

– Hvordan ser du for deg dette?

– Det sitter noen partier og nøkkelpersoner i Stortinget.

– Deriblant din mann, parlamentarisk leder Trond Helleland?

– He, det var ikke han jeg tenkte på. Mest våre samarbeidspartier. Jeg håper at vi finner en løsning, slik at vi får landet søndagssaken og kommer oss videre. Med politisk klokskap skal dette gå.

LES OGSÅ: Kirkeministeren går til ferdiglagte gjerninger

Mange kan integrere

– Du blir livssynsminister for et større mangfold enn det noen gang har vært i Norge, ikke minst med den store tilstrømningen av asylsøkere. Hvilken utfordring er dette?

– Det er kanskje en av mine største utfordringer – og det skulle man kanskje ikke tro at lå i dette departementet her. Men det gjør det. For både kirke, frivilligheten og kulturlivet har nå et stort ansvar og store oppgaver. Og selv om jeg som statsråd ikke kan detaljstyre, er tiden inne for at disse melder seg.

Møte med nøytralitet?

Kulturministeren sier at regjeringen har oppgaven med å få alle de som kommer hit, inn i skole og arbeid.

– Men de nyankomne skal også leve gode liv og ha en meningsfull hverdag her i Norge. Det skjer bare gjennom kulturen og frivilligheten, og der har også kirken noe å bidra med. Dessuten må også vi selv bli trygge på hvor vi står i møtet med det nye.

– Med andre ord sikre at vi også tar vare på vårt kristne kulturgrunnlag?

– Vi skal være stolte over vår kulturarv og vi skal stå støtt på det vi tror på. Men vi har en jobb å gjøre. For her har vi selv en usikkerhet. Og jeg tror ikke usikkerhet er det vi skal møte nye innbyggere med.

– Og heller ikke en nøytralitet om livssyn?

– Nei, det skal vi heller ikke.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter