Nyheter

Erdogan jakter videre på antatte motstandere

Tyrkiske myndigheter fortsetter jakten på alle som mistenkes for å ha støttet kuppforsøket tidligere i måneden.

Over 13.000 er så langt pågrepet, opplyser president Recep Tayyip Erdogan.

Av de pågrepne er 6.000 satt i husarrest, og Tyrkias statsminister Binali Yildirim har lovet full utrenskning av «forrædere».

Lørdag opplyste tyrkiske myndigheter at de hadde pågrepet Halis Hanci, som anklages for å være en nær medarbeider av imamen Fethullah Gülen.

LES OGSÅ: «Den erdogene sone»

Står sterkt

Gülen har levd i eksil i USA siden 1999 og ble tidligere regnet som alliert av Erdogan. De siste årene har regimet i Ankara gitt ham og hans anslagsvis 8 millioner tilhengere i organisasjonen Hizmet skylden for nesten alt som er galt i Tyrkia, også kuppforsøket tidligere i måneden.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu meldte lørdag at Gülens nevø også er blant de pågrepne, sammen med tusenvis av militære og tjenestemenn.

Hizmet står sterkt innen utdanningssektoren i Tyrkia, noe som har resultert i at titusenvis av lærer har fått sparken eller er fratatt lisensen siden kuppforsøket.

LES OGSÅ: Dette gjør det mislykkede kuppforsøket med Erdogans agenda

Oppløser presidentgarden

Den tyrkiske presidentgarden blir også oppløst som følge av kuppforsøket, opplyste statsminister Yildirim lørdag.

– Det vil ikke lenger være en presidentgarde, det har ingen hensikt, de fyller ingen behov, sier han i et intervju.

Presidentgarden består av rundt 2.500 soldater og rundt 300 av dem er fra før pågrepet i forbindelse med kuppforsøket.

Påskudd

Menneskerettighetsorganisasjoner, opposisjonen og flere land anklager Erdogan for å bruke kuppforsøket som påskudd for å kvitte seg med brysomme motstandere og kritikere.

En rekke aviser, radio- og TV-stasjoner er stengt, og mange nettpublikasjoner har lidd samme skjebne siden kuppforsøket.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Amnesty International er samtidig dypt bekymret over hvilken skjebne mange av fangene lider og har på bakgrunn av rapporter om tortur og overgrep innledet gransking.

– Men man bringer ikke rettferdighet ved å slå ned på meningsmotstandere og true med å gjeninnføre dødsstraff, slo lederen for Amnestys virksomhet i Europa og Sentral-Asia, John Dalhuisen, fast i forrige uke.

LES OGSÅ: «En gang var Tyrkia kristenhetens sentrum. Da Tyrkia ble sekulært, ble de kristne renset ut»

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Nyheter