Nyheter

Enkel kur mot kolera, men tusenvis dør

300.000 mennesker i Jemen, Somalia og Sør-Sudan er rammet av kolera. Det skjer til tross for at den dødelige sykdommen er lett å oppdage og enkel å behandle.

Kolerapasienten Machar Weituor er av de heldige som er kommet til en helsestasjon i det krigsherjede Sør-Sudan i tide. Utmagret og dehydrert ville han gått en rask død i møte dersom ikke væsketapet ble erstattet.

– Kolera er lett å forebygge og bør være en sykdom vi bare kjenner gjennom historiebøker. At sykdommen får spre seg og tar så mange liv i 2017 er sjokkerende, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Ekstra byrde

Sør-Sudan er blant flere land i en konfliktfylt region der kolera er blitt en ekstra byrde, på toppen av annen humanitær lidelse. Rundt 5.000 tilfeller er oppdaget i landet, med 163 registrerte dødsfall hittil i år. I Sør-Sudan skal det være første gang en koleraepidemi har overlevd regntiden.

Enda verre er situasjonen i Somalia på Afrikas Horn og Jemen på den arabiske halvøy.

I Jemen sprer smitten seg med alarmerende hastighet. Over 1.500 mennesker har dødd av kolera de to siste månedene. I snitt blir det registrert 200 nye tilfeller hver time.

Rask forverring

Medierådgiver Alvhild Strømme i Flyktninghjelpen har bodd i Jemen både før og etter krigsutbruddet. Senest i april besøkte hun det lutfattige landet. Hun beskriver en raskt forverret humanitær situasjon.

– Landet var allerede før krigsutbruddet regionens fattigste, men krigen har ført til at Jemen det siste året har kollapset. Det er 10 måneder siden 1,2 millioner offentlig ansatte fikk lønn, med katastrofale konsekvenser for velferd og sanitærforhold, sier Strømme.

Når ansatte ikke får lønn blir skoler og sykehus stengt, søppeltømming opphører og kloakkrenseanlegg blir ikke vedlikeholdt. Det fører til ideelle vilkår for spredning av vannbårne sykdommer som diaré og kolera.

Væsketap

Kolera angriper fordøyelsessystemet og forårsaker diaré og dehydrering. I løpet av et døgn kan kroppen tømmes for 10–15 liter væske. Hvis ikke tapet av vann, salt og sukker raskt erstattes, går pasienter en rask død i møte.

– Epidemier av det omfang vi nå ser i Jemen burde ikke skje, for det er lett å unngå. Det handler om grunnleggende ting som tilgang til rent drikkevann, god ernæring og helsevern, sier Alvhild Strømme.

Med en forestående regntid der gatene i en tettbefolket by som hovedstaden Sanaa nærmest blir til elver, og sanitærsystemer ikke fungerer, frykter hun en ytterligere forverret kolerasmitte.

LES OGSÅ: Sult skyldes konflikt mer enn klima

Eldre og barn

Det er utsatte grupper som syke, eldre og barn med svakt immunforsvar som rammes hardest av kolerasmitte. En femtedel av dødsofrene er barn, ifølge Unicef.

Unicef er ikke bare bekymret for koleraspredning i Jemen, Somalia og Sør-Sudan. De advarer også om økt fare for vannbårne sykdommer som kolera og diaré for 5,6 millioner barn i de konfliktfylte landene rundt Tsjadsjøen; Kamerun, Tsjad, Niger og Nigeria.

Regntiden øker ikke bare smittefaren, men gjør også veiene uframkommelige, med ytterligere svekket tilgang til helsehjelp og annen humanitær assistanse.

LES OGSÅ: Målebåndet viser rødt. Det varsler død.

Matmangel

I Jemen pågår konflikten fortsatt for fullt, der 10 millioner av de drøyt 27 millioner innbyggerne lider av kritisk matmangel og 18 millioner er avhengig av en eller annen form for nødhjelp. Bare 30 prosent av anslått hjelpebehov er finansiert.

– Humanitær hjelp er livsviktig, men det avgjørende er å få en politisk løsning på konflikten. Viljen til det er fortsatt svak blant partene, og fredsviljen blir ikke bedre av at store våpeneksportører som USA og Storbritannia tjener stort på våpensalg til Saudi-Arabia og andre aktører, sier Alvhild Strømme i Flyktninghjelpen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter