Nyheter

Målbåndet viser rødt. Det varsler død

Dødstallene for de minste barna i tørkerammede Somalia stiger nå faretruende. Ettåringen på bildet er utmagret og dehydrert, men får kanskje hjelp tidsnok til å bli reddet.

Bilde 1 av 3

Nær tre millioner somaliere trues nå av hungersnød, ifølge FN. UNICEF advarte i går om at mange barn dør av underernæring, sult, tørst og sykdom, inklusive vannbårne infeksjoner som diaré og kolera.

– Jeg forventet en alvorlig situasjon, men dette er enda verre enn jeg var forberedt på, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

Nylig har hun reist rundt i noen av de hardest tørkerammede områdene i Puntland i Somalia, der Kirkens Nødhjelp leverer vann og mat.

LES MER: Motbør for ny president

Langvarig tørke

– Det har ikke regnet på tre år, og varslene tyder på at også den forestående regnsesongen kan svikte. Det er knusk tørt her, med svartbrente busker og kratt. Mange forteller at nesten hele buskapen de livnærer seg av, er død. Den fryktelige konsekvensen er at stadig flere små barn nå står i fare for å dø, sier Helland.

Hun traff en fembarnsmor som i likhet med mange mødre hadde dratt fra landsbygda og inn til byen i håp om hjelp. Kvinnen fortalte at to av de fem barna hadde dødd siden jul. Hun satt med et utmagret og apatisk barn som neppe ville overleve.

– Hun hadde nesten gitt opp håpet for den lille, men var kommet dit så noen i det minste skulle få vite at barnet dør. Håpet var å redde de to siste barna, sier Helland.

LES MER: Åtte trender som truer matfatet

Verre enn 2011?

Sist Somalia ble rammet av en sultkatastrofe var i 2011, da 260.000 mennesker omkom. Hvis ikke regntiden slår til i april, kan denne krisen bli verre, fordi det er så lite hjelp på plass, advarte Puntlands visepresident i et møte med Helland.

– Dette er beretningen om en varslet katastrofe. Dessverre har tørkekrisen på Afrikas Horn gått litt under radaren, sammenlignet med Syria-krigen og krisen rundt Tsjadsjøen. Det har vært altfor lite forebyggende innsats. Nå vil mye handle om matutdeling og annen livredning, sier Helland.

Ifølge Flyktninghjelpen er rundt 440.000 somaliere drev et på flukt siden november. Hver dag tvinges 3.000 flere til å forlate sine hjem på jakt etter mat og drikke. Siden november har 85.000 dratt til hovedstaden Mogadishu i desperat håp om hjelp.

LES MER: Kan fortsatt redde mange

Finnes fortsatt håp

Selv om Helland frykter at mange vil dø, særlig de minste barna, mener hun det ennå er håp om at massiv hjelpeinnsats kan redde mange.

– Vi har drevet hjelpearbeid i 25 år i Somalia, og ser hvordan brønnboring og vannsystemer gir effektiv hjelp. Nå handler det primært om å få inn nødhjelp slik at de barna som får rødt eller gult når man måler armtykkelsen, får behandling og næring. Dette er barn det er fullt mulig å redde, understreker Helland.

6,2 millioner mennesker, over halvparten av Somalias befolkning på 12 millioner, trenger nå humanitær assistanse. Det er en million flere enn bare for et halvt år siden. Nesten tre millioner lider av akutt underernæring med fare for å dø, de fleste av dem barn under fem år.

Mangler milliarder

Den siste oversikten fra FNs nødhjelpskontor (OCHA) viser at 36,4 prosent av nødhjelpsbudsjettet for Somalia nå er dekket, men at det fortsatt mangler rundt 4,7 milliarder kroner.

Ifølge kilder i Pentagon har USAs president Donald Trump nå gitt det amerikanske forsvaret friere tøyler til fly- og droneangrep mot al-Shabaab, islamistgruppen som har herjet Somalia i årevis.

Anne-Marie Helland tviler på om mer militærmakt mot islamister er det som nå trengs:

– Vi har ikke så mange eksempler på at den type militærmakt har gjort sårbare samfunn så mye bedre. Nå burde all innsats settes inn for livredning, og å støtte opp under den nyvalgte regjeringen som tross alt gir et håp om en bedre retning for Somalia, sier Helland.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter