Nyheter

Ekteskapsplager i KrF

ANALYSE: Runder om homoekteskap er mareritt i en KrF-valgkamp. Og tåke over saken kan være vel så farlig som spisse ord.

Overfor NRK i forrige uke ville ikke KrF-leder Knut Arild Hareide svare direkte på om han fortsatt var imot ekteskapsloven og hva han ville stemt om den kom opp til votering i dag. I stedet serverte han en formulering om at «da må stortingsgruppen ta en runde». Noen av hans egne murrer – og Ap angriper.

I vel et år har det vært relativt stille om KrFs samlivspolitikk, etter landsstyret landet et kompromiss i sent i fjor høst. Det var et poeng å få ryddet vekk striden – og unngå overskrifter under landsmøtet og i valgkampen.

For felles ekteskapslov fra 2009 polariserer forsatt internt i KrF. Dessuten har politiske fiender jevnlig hentet temaet frem for å beskrive KrF som noe umoderne og lite nestekjærlig. Der har Ap nå noe på gang.

Ord i VG

I fjor sommer og høst var det stor frustrasjon i de mer kristenkonservative landskapene av partiet. Da hadde Hareide gått i Pride-marsj og gitt et intervju til VG der han langt på vei avlyste kampen mot dagens ekteskapslov.

Spesielt følgende formulering i programutkastet var uspiselig for konservative: «KrF anerkjenner at mennesker tar andre valg for sine liv og respekterer andre former for forpliktende samliv mellom to voksne».

I landsstyret ble denne formuleringen moderert. Såvel unge, liberale som topper fra konservative fylkeslag stilte seg etterpå bak kompromisset.

LES OGSÅ: Ap markerer avstand til KrF

Dobbel mistenksomhet

Men nå er det utsagt om at «stortingsgruppen må ta en runde» som utfordrer. Den kan skape tåke over veivalg.

Rett for landsmøtet i april gikk egentlig Hareide enda lenger i et intervju med VG. Men da ble overskriften om at KrF igjen kunne stramme inn og egge til homostrid. Han snakket om «en åpen drøfting i ny stortingsgruppe» – og Aps homonettverk refset KrF for ikke å la loven ligge.

Fra motsatt kant fryktet konservative i partiet at stortingsfolkene kunne ta seg til rette og liberalisere mer enn programvedtaket om å løfte frem ekteskapet.

LES OGSÅ: Storoppgjør om partier i partilederdebatt

Ekko av sjefen

Overfor avisen Dagen i helgen hørtes flere i KrFs stortingsgruppe ut som et ekko av Hareide. Også nestleder Kjell Ingolf Ropstad snakket om «runde i gruppen». Men sentrale KrF-ere nekter for at dette er avtalte ord, politikere imellom.

Avisen i vest kom med doser av refs til Hareide. Og dermed måtte KrFs leder skrive innlegg og forsikre om at KrF vil «løfte ekteskapet mellom mann og kvinne». Men Hareide er svært tydelig på ett felt: Realismen i å reversere ekteskapsloven «er lik null». Det er det ikke KrF, men de andre partiene på Stortinget som avgjør.

LES OGSÅ: Venstre-lederen til kamp for den nøytrale staten

Rød front

Status er uansett at KrF-lederen igjen bakser med homopolitikk – og det midt i en valgkampinnspurt. For sentrumsorienterte i partiet oppleves det frustrerende. For kritikken kommer fra rød kant også:

Dagen etter utspørringen av Hareide trakk nemlig Ap-nestleder Trond Giske «homo-kortet». Overfor KrF-kritiske velgere som kan være på rømmen fra Ap, forsikret han at døren var låst om KrF igjen tok opp ekteskapsloven.

Giske frykter at «kampen mellom KrF og Frp om de mest konservative kristne velgere» plutselig setter «viktige verdisaker i spill». I omtalen av KrF trekker Giske paralleller til utlandet, der «den type konservative strømninger kan rokke ved» homofiles rettigheter.

Det er en ny tone fra partiet som de siste årene har jaktet på vennskap med KrF. Hareide-partiet fremstilles nå som noe truende – og Aps KrF-flørt er nå blitt kald.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter