Nyheter

Trondheim sa opp alle sykehjemsprestene

Menighetene i Trondheim måtte ta ­ansvaret for eldre på sykehjem.

Oslo kommune er ikke alene om å lønne egne prester som jobber på sykehjem. Bergen kommune finansierer tre slike stillinger, mens Stavanger, Bodø og Asker betaler én stilling hver, viser en kartlegging gjort av Oslo bispedømmeråd.

Lønnsmidlene blir i hovedsak bevilget til de kirkelige fellesrådene, som så drifter prestestillingene.

LES MER Tro på sykehjem

Strøket

Fram til 2005 hadde også Trondheim kommunalt lønnede sykehjemsprester. Men i en budsjettrunde i bystyret, ble sykehjemsprestene strøket.

Daværende kommunalråd for helse, Rune Olsø fra Arbeiderpartiet, fikk støtte for å si opp tre prester og spare 1,2 millioner kroner. Olsø oppsummerte ordningen slik:

Sykehjemsprestene i Trondheim gjør en fabelaktig jobb. Men et religiøst tilbud skal ikke finansieres over helsebudsjettet. Det er ikke kommunens ansvar å lønne prester.

Prestelønningene ble omdisponert til sykepleierstillinger.

Nattverd

Men trondheims-politikerne erkjente at sykehjemsbeboerne måtte sikres et tros- og livssynstilbud. Derfor inngikk kommunen en samarbeidsavtale med Den norske kirke, Kirkelig Fellesråd i Trondheim inkludert.

Avtalen sikrer dem som bor på sykehjem, i andre kommunale institusjoner eller som får hjelp av hjemmetjenesten et tilbud om samtaler og sjelsorg, andakter, gudstjenester og nattverd. Etter innspill fra SV og RV ble også andre tros- og livssynssamfunn inkludert i samarbeidet.

Kjell Inge Nordgård ble ansatt som kirkeverge i Trondheim i 2006 og har dermed ti års erfaring med den nye ordningen.

LES MER Kjøper bestemor tilbake

Ansvar

– Jeg synes den fungerer godt. Og den er en rett måte å organisere arbeidet på, for her har de enkelte soknene i Den norske kirke ansvaret for sykehjemmene som ligger i soknet, akkurat som de har ansvar for å følge opp skoler og barne­hager.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter