Nyheter

Dette var et av årets viktige øyeblikk

Ringer av mennesker rundt to gudshus i Oslo rangeres av en amerikansk nettavis som et av de viktigste «religiøse øyeblikk» i 2015.

Huffington post har rangert de 15 viktigste religiøse øyeblikk i 2015. Generalsekretær Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd velger å kalle det samfunnsøyeblikk som minner om våre felles religiøse verdier.

På tredje plass hos den amerikanske nettavisens kåring, er den stille protesthandlingen til flere hundre nordmenn som i februar i fjor sluttet en ring rundt to gudshus i Oslo. Først rundt den jødiske synagogen i Oslo, nærmest som et menneskelig skjold. Like etter rundt en moské.

Øverst på listen over de viktigste religiøse symbolhendelsene, har Huffington post satt Køln-katedralen i Tyskland, som slo av lysene i protest mot en antimuslimsk marsj. Talsmann for kirken, Dean Norbert Feldhoff, uttalte at de på den måten håpet de som deltok i marsjen ville stoppe opp og tenke seg om.

LES MER: Vil stoppe støtte til trossamfunn

I fryserommet

Nest øverst på listen står Lassana Bathily, en muslimsk ansatt i en kosherbutikk i Paris, som med sin snarrådighet reddet flere liv under et terroristangrep på butikken. Bathily fikk gjemt flere i et fryserom. Etterpå var heltens kommentar: «Vi er alle brødre. Det er ikke spørsmål om jøde, kristen eller muslim, for vi er alle i samme båt. Vi må hjelpe hverandre ut av denne krisen.»

– Selv om begge de nevnte markeringene i Oslo viste felles verdier i religionene våre, var det så vidt jeg kan huske også folk som ikke hadde en uttalt tro som deltok. Jeg ser derfor på disse markeringene mest som et samfunnsborgerlig initiativ for å bygge et bedre samfunn. I uttrykket «religiøse øyeblikk», tenker jeg mer på den personlige opplevelsen, sier 55-åringen som har har vært generalsekretær i Mellomkirkelig råd i Den norske kirke siden 2010.

LES MER: Tok oppgjør med muslimsk kirkemotstand

Miljøet viktig

Hun mener slike­ solidaritetshandlinger er en viktig motvekt mot det brutale og vonde i tilværelsen. At de 15 øyeblikkene i Huffington post er knyttet til religiøse personer, som har stått frem med et initiativ eller en handling, tror hun kan være med å løfte frem gode religiøse forbilder.

– De kan vise oss at religionen representerer noe positivt. Mange forbinder religion med konflikter, og da er det viktig å få frem representanter som ­viser at det religiøse også kan bety noe godt, som bygger samfunnet vårt og tar vare på naturen vår.

– Pavens miljøengasjement kommer litt lenger ned på listen til Huffington post. Ville du hatt paven høyere opp?

– Jeg synes i hvert fall at ­pavens engasjement for miljøet gir et sterkt signal om at vi mennesker kan forandre ting, og at troen på Gud også kan være en drivkraft for å få det til.

– Hva er det viktigste som har skjedd mellom verdens kirker i året som har gått?

– Jeg vil si at det nettopp er den kirkelige alliansen for klimaet, ikke minst i regi av Kirkenes Verdensråd.

Berit Hagen Agøy vil selv fremheve klimapilegrimene, som i sommer startet på Svalbard og gikk Norge på langs, før de endte opp på klimatoppmøtet i Paris.

– For meg var det nok den sterkeste markeringen i 2015, enten man kaller den kirkelig, religiøs eller bare en bevisst borgerlig innsats, sier generalsekretæren.

LES MER: Terroren splitter dem, klimaet fører dem sammen

Ukrenkelig menneskeverd

– Hva er det viktigste kristne kan gjøre for andre religioner i året som kommer?

– Vise i ord og handling at menneskeverdet er ukrenkelig, og har en uendelig verdi. Men også at man har rett til å tro på den religionen man ønsker, og likevel kunne stå sammen for en bedre verden.

– Hva er det viktigste kristne bør minne hverandre om?

– At Jesus er verdens frelser. Det er vårt kristne fellesoppdrag. Jeg savner en større frimodighet når det gjelder å snakke om Jesus. Vi er blitt for forlegne, som kan skyldes en misforstått toleranse overfor annerledes troende. Det er tross alt forskjell på livssyn.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter