Nyheter

– Stopp støtten til alle trossamfunn

Næringslivstopp mener pengene heller bør brukes på arenaer hvor mennesker møtes på tvers av religion og etnisitet.

Onsdag denne uken skrev Steinar Jørgensen Olsen, leder i Stormberg, et innlegg i Dagbladet hvor han oppfordrer staten til å slutte å støtte trossamfunn økonomisk.

– Hvorfor mener du det?

– For å få til en god integrering fremover, er jeg opptatt av at det offentlige bidrar til sterke fellesarenaer hvor mennesker møtes på tvers av religion og etnisitet. I stedet for at det offentlige finansierer trosopplæring i forskjellige religioner, bør myndighetene heller bruke mer penger på arenaer som skaper fellesskap og samhold uavhengig av livssyn.

– Tror du ikke full stopp av støtte­ kan gå ut over religionsfri­heten?

– Religionsfrihet handler om retten til å tro, organisere seg og utøve troen sin. Livssynsfriheten skal beskyttes av staten, men det betyr ikke at staten har ansvar for å gi økonomisk støtte. Det er ikke mindre religionsfrihet i sammenlignbare land hvor støtten til trosopplæring er mindre eller fraværende.

LES MER: Muslimar i Florø vurderer å be privatpersonar i Saudi-Arabia om pengar til moské

– Hva slags plass synes du ­religion bør ha i et moderne samfunn?

– Jeg har stor respekt for at troen er sentral i manges liv. Men menneskerettighetene om religionsfrihet bygger på at livssyn er en privatsak, og jeg tror det er viktig at vi har et klart skille mellom hva staten har ansvar for og hva medlemmene av de ulike trossamfunnene har ansvar for å organisere. Samtidig mener jeg at vi som samfunn bør ha en liberal holdning til at trossamfunn kan få bygge moskeer, synagoger og kirker, men fellesskapet har ikke et finansieringsansvar.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Hva vil du at pengene skulle blitt brukt til?

– Fellesarenaer der alle kan ­møtes, på tvers av etnisk og religiøs bakgrunn. Det kan være bredde­idrett, tiltak mot radikalisering og åpne fritidstilbud for barn og unge som er tilgjengelig for alle. Dette er tiltak vi vet virker, ­tiltak vi vet skaper god integrering.

LES MER: Vil utdanne norske imamer og struper moské-støtte

Ingen fortballspiller

– Hva er det rareste du har hørt om deg selv?

– At jeg er en god fotballspiller. Det er helt klart feil.

– Når gjorde du sist noe nytt for første gang?

– Jeg har ikke gjort det ennå, men om et par dager skal jeg spise smalahove for første gang.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter