Nyheter

‹Dette er en skamplett for Europa›

Folk rømmer fra det syriske krigsmarerittet i Aleppo og andre steder. Tusenvis ender i leirer i Hellas. Der opplever de farlige og skandaløse forhold, advarer Kirkens Nødhjelp.

«Vi er mennesker», har noen skrevet på veggen i Oreokastro-leiren utenfor Thessaloniki nord i Hellas.

Men ifølge generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp behandles flyktningene her ikke som verdige mennesker.

– Forholdene er så skandaløse at vi mener flere av leirene må stenges. Det som skjer er så grotesk at det knapt er til å tro. Her bor krigsflyktninger under forhold som er så elendige og forferdelige at jeg knapt har sett maken, og det skjer i vårt rike Europa, sier en fortvilet Helland.

Fryser i kulden

Helland har vært i flyktningleirer i konfliktområder over hele verden. Knapt noen steder har hun sett så elendig organisering og helsefarlige forhold som i Hellas. Greske myndigheter mottar store pengesummer fra EU, men stuer flyktningene sammen i lagerhaller og nedlagte fabrikker.

– Da jeg var der sist uke var temperaturen rundt null. Inne i hallene var det kanskje strømtilførsel en time hver dag. Trepaller for å skape litt avstand til det iskalde betonggulvet under teltene, hadde noen brukt til ved så flyktningene kunne varme seg litt, forteller Helland.

I én leir er flyktninger innkvartert i et gammelt våpenlager. Da Kirkens Nødhjelp skulle grave ned latrinesystem måtte de først undersøke grunnen for eventuelle eksplosiver.

LES OGSÅ: Kommer du hit uten visum får du aldri komme tilbake

Frykter overgrep

I en av leirene var det spesielt ille. Unge syriske menn, mange av dem dypt traumatisert av krig, noen ruset og åpenbart psykisk ustabile, utgjorde en fare for både seg selv og omgivelsene.

– Barnefamilier i leiren var livredde. Utenfor teltene deres foregikk kriminalitet, slåssing, narkohandel. Det er helt fryktelig at mennesker som har flyktet fra krigens redsler, slik vi nå blir minnet om gjennom nyhetene fra Aleppo, skal bli møtt med slike elendige og utrygge forhold i vårt rike Europa, sier Helland.

Omplassering i sneglefart

I Hellas håper nå rundt 60.000 flyktninger desperat på å kunne få opphold i andre europeiske land, etter at EU-landene i fjor høst ble enige å gi 160.000 flyktninger og migranter som har kommet til Hellas og Italia, mulighet til å søke om asyl i andre land. Men håpet er svakt nå like før jul:

Et drøyt år etter avtalen har bare 8.000 flyktninger, eller drøyt 2 prosent av målet, blitt relokalisert, ifølge nyhetsbyrået AFP.

LES MER: Norge lovet å ta 750 fra Middelhavet – men har bare tatt inn 100

Gravid mor frykter framtiden

Den syriske tiåringen Ralyah viste fram en tegning av sin høygravide mor da Anne-Marie Helland sist uke besøkte leiren familien bodde i. Nå er lillebroren født.

– Kvinnen skulle få komme til en helsestue og føde, men hva med vinteren som kommer og framtiden? Andre hjelpeorganisasjoner rapporterer at det har skjedd dødsfall relatert til kulden og de elendige forholdene, sier Helland.

Hun minner om at dette er reelle flyktninger. Likevel er viljen laber til å ta mot dem, i et Europa preget av innvandringsskepsis og voksende ytterliggående krefter.

LES OGSÅ: USA og Canada på verdimessig kollisjonskurs

En skamplett for Europa

– Dette kommer til å bli en skamplett i Europas historie i lang tid, sier Helland.

Hun peker på at man etter fem år ikke har klart å intervenere eller bidra til å stanse krigen som snart har drevet halve Syrias befolkning på flukt, og dessuten møter flyktningene med det hun kaller en uverdig behandling.

– Hvor blir det av menneskeverdet oppi alt dette? Det var Europa som etter 2. verdenskrig var fødselshjelper for FNs flyktningkonvensjon. Nå prøver Europa i stedet å betale seg ut av det, for å slippe å forholde seg til disse flyktningene, sir Helland.

Hun mener det er grotesk at Europa er mer opptatt av bekymringer for egen økonomi, enn av å hjelpe flyktninger som desperat trenger beskyttelse.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter