Nyheter

Tar andre verdivalg enn USA

Mens Donald Trump og USA vil gjenåpne kullkraftverk og kaste ut illegale innvandere, stenger Canada kullkraftverk og tar rekordmange flyktninger.

Amerikanere og kanadiere deler verdens lengste nabogrense, men befinner seg etter USA-valget på hver sin politiske planet.

Mens Canadas liberale statsminister Justin Trudeau kjører offensiv klimapolitikk og har tatt imot 33.000 syriske flyktninger det siste året, er høyrepopulisten­ Donald Trump kommet til makten­ med sterk innvandringsmotstand og fornektelse av menneskeskapt klimaoppvarming.

Vurderer flytting

I timene etter Trumps sjokkseier sjekket rekordmange amerikanere ­mulighetene for å flytte nordover og bli kanadiske statsborgere.

De vil i så fall flytte lenger ­politisk og kulturelt enn geografisk, for USA og Canada er to svært ulike naboer.

Mens Canada roses for ­toleranse, tillit og internasjonal ­solidaritet, preges USA av økende splittelse og mistillit på mange­ samfunnsnivåer. Nå varsler­ Trump et mer selvopptatt og innadvendt USA.

LES OGSÅ: Populismen har nådd Norge – høyresiden splittes

Ulik retning

På en rekke ­områder er naboene på verdimessig kollisjonskurs:

Donald Trump vil si opp handelsavtaler som NAFTA og TPP, gjenåpne kullkraftverk og «kansellere» klimaavtalen fra Paris for å skape amerikanske ­arbeidsplasser.

Justin Trudeau er sterk tilhenger av fri verdenshandel, vil stenge alle landets kullkraftverk innen 2030, og planlegger å innføre et system for handel med utslippskvoter.

Trump vil kaste ut flere millioner illegale innvandrere, bygge mur og gjerder mot Mexico, og kom i valgkampen med oppsiktsvekkende uttalelser om muslimsk innvandring.

Trudeau fører en liberal innvandringspolitikk og har tatt inn 33.000 syriske flyktninger på ett år. Det kommende året har Canada forpliktet seg til å ta imot 300.000 innvandrere, hvorav minst 120.000 antas å være flyktninger.

Trump vil kutte selskaps­skatten fra 35 til 15 prosent, og lover skattelettelser for alle inntekter, men mest til de rikeste. Han vil endre Obamas helsereform.

Trudeau kom til makten på løfter om lavere skatt for middelklassen, men økt skatt for den rikeste prosenten. Tror på en aktiv velferdsstat med gode offentlige ytelser.

LES OGSÅ: Frykter Trump-brems på bistand

Bedre helse

USA er rikere og har for tiden større økonomisk vekst enn Canada. Helsemessig skårer kanadierne klart best, med halvparten så stor andel overvektige og tre år lenger forventet levealder. Også kriminaliteten er langt verre i sør, med tre ganger høyere drapsrate.

Økonomisk og sosial ulikhet er mye større i USA, med høyere ­andel svært fattige og svært rike. I 2007 kunne en amerikaner i den fattigste femtedelen av befolkningen regne med over 12 færre leveår enn de i den rikeste femtedelen. I Canada var forskjellen under fem år.

Sosial mobilitet

Den amerikanske drømmen om at alle som yter en innsats kan lykkes, er langt mer realistisk nord for grensen:

Sosial mobilitet er dobbelt så høy i Canada, mye på grunn av langt jevnere kvalitet i det ­offentlige skoletilbudet enn i USA. Kanadierne har også en langt større tro enn amerikanerne på at myndighetene er til hjelp, snarere enn et hinder, for å lykkes.

Canada er nummer seks og USA nummer 13 på en liste over verdens lykkeligste land (World Happiness Report). På The Economist sin liste over de beste byene å bo i, er tre av de fem beste kanadiske: Vancouver, Toronto og Calgary. Ingen amerikanske byer er blant ti på topp.

Når Økonomisk forum i Davos i fjor spurte folk hvilke land som oppfattes som verdens beste,­ vant Tyskland foran Canada, med USA på fjerde. På FNs siste liste over menneskelig utvikling – der Norge topper – sniker USA på åttende seg inn på plassen foran­ naboen i nord.

LES OGSÅ: Familien Trump tar makten

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter