Politikk

– Det regjeringen sier om at Russland er trygt, er ikke riktig

Hva skjer med syrere hvis de hadde smuglervisum i Russland og blir sendt tilbake? Studentvisum? Det er usikkert.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) understreket tirsdag at det er personer med opphold i Russland som nå sendes tilbake over Storskog i Finnmark. Men hva betyr det at de har opphold?

Noen av de 13 som ble transportert til Russland kan ha hatt studentvisum. Det hadde to som ble sendt tilbake i desember, ifølge Ask Ebeltoft i organisasjonen Refugees Welcome to the Arctic. Siden de har vært borte fra Russland i mer enn ti dager, har de fått utsendelsesbrev, og en av dem er nå i Iran, ifølge Ebeltoft.

To syriske familier som søkte kirkeasyl i Rypefjord kirke ved Hammerfest, hadde kjøpt visum til Russland av menneskesmuglere. De sitter fortsatt i kirkeasyl, ifølge sokneprest Jon Arne Tandberg.

– De er redde fordi de med sin sak risikerer å bli kastet ut til en utrygg tilværelse i Russland, sier Tandberg.

Han kjenner til flere personer i Hammerfest som har prøvd flere ganger å få opphold i Russland uten å få det.

– Det regjeringen sier om at Russland er trygt, er ikke riktig, sier presten.

LES OGSÅ: Kjøpte visum – får ikke asylvurdering i Norge

Bestikkelser

Utlendingsdirektoratet hadde i går ikke kapasitet til å svare på hvordan personer med visum i Russland kjøpt av menneskesmuglere, vil bli håndtert. Gunnar Ekeløve-Slydal i Den norske helsingforskomité mener at det er uklart hvordan russiske myndigheter møter personer som blir sendt tilbake fra Norge.

– Det er usikkert fordi det russiske systemet ikke har klare systemer og prosedyrer som vi har i Norge, sier han.

Å ha visum kjøpt av menneskesmuglere regner Ekeløve-Slydal som utrygt. Han tror at man står svakt hvis man er i Russland med falskt visum og så blir kontrollert.

– Vi vet at visum i Russland fort kan tilbakekalles. Til og med personer som har fått midlertidig asyl, kan miste det. Vi har også hørt om personer som har fortalt sin historie i mediene og av den grunn mistet retten til å være i Russland, sier han.

Men Ekeløve-Slydal understreker at en viktig forskjell fra Norge er at i Russland kan man bestikke seg unna vedtak.

– Hvis man har penger, stiller man veldig mye sterkere. Man kan kanskje til og med få et midlertidig asyl ved hjelp av bestikkelser.

LES MER: Var slik uttransport Stortinget ville ha?

Sjekker nasjonalitet

Regjeringen sier i sin instruks at myndighetene kan nekte å realitetsbehandle søknader fra personer som har kommet via Russland, har hatt opphold der eller i et annet land og ikke blitt forfulgt. Instruksen presiserer at opphold ikke må bety oppholdstillatelse eller andre typer varig opphold. Det kan være visum av lengre varighet som gjør det mulig å reise inn til Russland flere ganger.

Har søkeren visum av kortere varighet, mistet tidligere oppholdstillatelse eller oppholdt seg ulovlig i Russland, skal neste steg være å sjekke hvilken nasjonalitet søkeren har.

«Søkere som kommer fra opprinnelsesland som norske myndigheter mener etterlever internasjonale menneskerettigheter på et akseptabelt nivå, skal i utgangspunktet returneres til Russland», heter det i instruksen. Den nevner som eksempel: Bangladesh, Egypt, India, Nepal, Pakistan, Tyrkia, enkelte byer i regionen Kurdistan i Irak og byen Kabul i Afghanistan. Kommer søkerne herfra, får de ikke behandlet sin søknad.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Trenger avtale

Den norske helsingforskomité mener at Norge burde ha en klar avtale om hvilket ansvar de to landene tar.

– Så langt jeg vet, finnes ingen slik avtale mellom Norge og Russland. Norge har bare forutsatt at Russland har et ansvar, sier Ekeløve-Slydal.

Ahmed fra Jemen var en av de 13 som ble sendt ut med buss fra Kirkenes natt til i går. Han sier til TV 2 at norske myndigheter bare snakker om menneskerettigheter.

– Er det humant å sende oss ut, i denne kulden, uten penger?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk