Nyheter

Kristen syrisk familie får ikke asyl-vurdering i Norge

Familien frykter de blir sendt til døden av norsk politi.

Syrere som har brukt alle sine midler på å komme til Norge, blir nå returnert til Russland fordi de kjøpte flerreisevisum av menneskesmuglere.

I Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes venter 50-60 personer på å bli sendt til Russland uten å ha fått sin asylsøknad vurdert av norske myndigheter. Blant dem det kristne syriske ekteparet Dallia Asaad (33) og Samer Wardeh (42) som kom over Storskog til Norge 25. oktober i fjor sammen med sine tre barn på elleve, ni og halvannet år.

– Da vi betalte 22.000 dollar for å ta den arktiske ruten til Norge, hadde vi ingen tanker om hvilket visum vi fikk til Russland. Før krigen i Syria har vi aldri vært utenlands. Vi var fire dager i Russland, og nå vil ikke norsk UDI vurdere vår sak. Vi blir sendt i døden av norsk politi, sier en fortvilet Dallia Asaad til NTB i 30 iskalde kuldegrader i Kirkenes.

Trygg rute

Dallia og Samer vet ikke når de blir sendt til et Russland de bare oppholdt seg i fire døgn på vei til Norge.

– Vi har tre barn, og ville ikke risikere livet i båt over Middelhavet. Den arktiske ruten var trygg, men kostbar. Hva skal skje med oss når vi uten penger sendes til Russland? Vi er desperate. Hvorfor får vi ikke hjelp fra Norge som ønsket oss velkommen, men som nå ikke vil se på vår sak, sier Dallia.

LES MER: 400.000 til tros-info til flyktninger

Familien flyktet fra Hama i fjor høst under den russiske offensiven mot Den islamske staten (IS).

– I Hama jakter IS på kristne. De voldtar kvinner, halshogger deres menn og dreper deres barn. For våre barn var det som å leve i en skrekkfilm, sier Dallia.

Kjøpte feil visum

Seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sier de er sterkt bekymret over hvordan Norge håndterer syrere som har skaffet seg feil visum på sin flukt til Norge. De er nå overlatt til et russisk asylinstitutt som ikke innvilget en eneste asylsøknad i 2015.

– Denne familien er nå i en situasjon hvor det er sterk tvil om deres redelige mulighet til å få en god nok asylbehandling i Russland. Flyktningkonvensjonen sier at man ikke kan bli returnert til et land der man igjen kan bli returnert til forfølgelse. Det er grunnsteinen i våre menneskerettighetsforpliktelser at ingen blir sendt tilbake til et land der man risikerer forfølgelse eller til land der man risikerer å bli returnert til forfølgelse, sier Jon Ole Martinsen til NTB.

Oppsikt

Flyktninghjelpen er enig i vurderingene fra NOAS. Det vekker internasjonal oppsikt at Norge sender asylsøkere til Russland uten å vurdere deres sak.

LES OGSÅ: NOAS: Ville Stortinget returnere asylsøkere slik?

– I Flyktninghjelpen får vi daglig henvendelser fra internasjonale medier som lurer på hvorfor Norge sender folk tilbake i 30 kuldegrader, og med en så usikker situasjon i Russland. Norge har et renommé som forsvarer av folkeretten, men nå undres flere på hva som skjer. Vi er også bekymret for at dette svekker vår rolle som pådriver i flyktningspørsmål, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Venter på tur

Talsperson for de 50-60 asylsøkerne som venter på deportasjon i Ankomstsenter Finnmark, Rami Haddad, sier at de er i en fortvilet situasjon.

– Bussen som ble sendt over grensen tirsdag forsøkte å droppe folk i Nikel. Men ingen hadde penger til å betale 100 dollar for taxi til Murmansk. Imens venter vi på vår tur i denne leiren som er som et fengsel, sier Haddad til NTB.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter