Politikk

– Der tapte Donald Trump valget

I det øyeblikk det skjulte videoopptaket fra 2005 ble offentliggjort, tapte Donald Trump presidentvalget. Det tror ­generalsekretær Karl-Johan Kjøde i den kristne ungdomsorganisasjonen Laget.

Bilde 1 av 2

Kjøde kjenner evangelisk, amerikansk kristelighet godt etter studier ved Biola University i California i 2014–2015, det mest framtredende universitetet for konservativ kristen teologi i USA.

– Jeg tror han tapte valget da videoen ble lekket. Det er umulig å distansere seg fra de holdningene han kommer med der. Han er så direkte og maler med så bred pensel at velgerne knapt kan la være å se for seg de handlingene han skryter av, sier Kjøde.

LES OGSÅ: Når samfunnet påvirker troen

Anstendighet

Kjøde påpeker at evangelisk kristne, som ofte karakteriseres som bibeltro, lavkirkelige og konservative, hegner sterkt om anstendighet og tradisjonelle familieverdier. Selv om mange kristenledere fortsatt anbefaler å stemme på Trump, tror han løpet er kjørt for milliardæren:

– Mange konservative, ikke bare kristne, vil holde seg hjemme på valgdagen etter denne lekkasjen. Det er nå åpenbart for alle at det verdisettet Trump har prøvd å bygge opp det siste året, er basert på ren løgn, sier Kjøde.

LES OGSÅ: «Det kan være like skadelig når folk med makt ikke bruker den som når de misbruker den», skriver Erling Rimehaug.

Ikke Clinton

Han påpeker at det lekkede opptaket tegner et bilde av en mann som går bak ryggen på kvinnen han nettopp har giftet seg med, i nærmest kriminaliserende seksualisert atferd mot andre kvinner.

Kjøde tror likevel få av evangelisk kristne velgere vil gå fra Trump til Clinton.

– Mange avfeier hennes metodistiske tro som like falsk som politikernes valgkampløfter. I bunn ligger en dyp politikerforakt som Trump spiller kynisk på, sier Kjøde.

Evangelisk kristne utgjør en gruppe velgere med sterk forankring i grunnleggende republikansk ideologi:

– De er tilhengere av frie markeder, lave skatter, utstrakt selvråderett og minimal offentlig innblanding på verdiområder, med en bred skepsis mot statlige, sosiale overføringsordninger, sier Karl-Johan Kjøde.

Det betyr ikke at de er uten omsorg for samfunnets svakeste. Mange anser det som en sentral oppgave for kirken å drive sosialt arbeid. Utallige lavkirkelige kristne driver i sine menigheter utstrakt veldedig og samfunnsnyttig innsats.

LES OGSÅ: Hvor er politikerne som tar religionspolitikken på alvor?

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk