Nyheter

Departementet som sier nei, nei, nei

Finansdepartementet har alltid sagt nei til alt som har med Oljefondet å gjøre, understreker Lars-Henrik Paarup Michelsen, daglig leder for Norsk Klimastiftelse.

– Norges Bank mener at det ut fra rent finansielle hensyn er fornuftig å åpne for at fondet kan investere i unotert infrastruktur. Siv Jensen mente det for et år siden. Jeg tror det er Finansdepartementet som har vunnet gjennom. Det var i sin tid imot opprettingen av Oljefondet, og har vært imot enhver endring etter den tid, enten det har vært å ta klimahensyn, gå ut av kull, tobakk eller atomvåpen, sier Michelsen.

LES OGSÅ: – Holder Oljefondet unna grønt skifte

Organisasjonspress

– Er det et problem at organisasjoner som fronter miljø og utvikling presser på?

– For Finansdepartementet er det nok slik at alt som lukter politikk, ødelegger deres bilde fra læreboken om at fondet kun skal ta rene, finansielle hensyn. Med en gang noen snakker om etikk og ansvarlighet, skurrer det for dem. Når man snakker om unoterte investeringer, er det for dem det samme som forslagene om å trekke fondet ut av kull og tobakk. Jeg tror ikke det handler om hvem som er avsender, sier Michelsen.

LES MER: – Dagens kullkrise kan bli en vekker for oljebransjen

Moralsk ansvar

Han mener at det er viktig å huske at om Stortinget nå åpner for infrastrukturinvesteringer, vil det ta tid før dette tar form i praksis.

– Det grunnleggende spørsmålet er om Norge ved siden av å spare opp til framtidige pensjonsutbetalinger, kan sette den kapitalen i arbeid til gode for verden innenfor de kravene vi stiller til risiko og avkastning. Kan man det, mener jeg man har et moralsk ansvar når man sitter på en slik pengebinge, sier Michelsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Finansdepartementet advarer om politisk risiko og fare for omdømmeproblemer?

– Da kan man starte i mer modne markeder. Oljefondet kan bygge kraftkabler eller offshore vindandlegg i Europa og finne prosjekter som har lav politisk og finansiell risiko. Man kan ikke si at fordi det finnes noen korrupte regimer, skal man utelukke en hel aktivaklasse.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Michelsen tror det kan ha en stor, positiv signaleffekt om Oljefondet begynner å investere i overgangen til fornybar energi.

– Det ville påvirke andre investorer også. Det har hatt stor effekt at Oljefondet vedtok å trekke seg ut av kullselskaper.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter