Nyheter

– Holder Oljefondet unna grønt skifte

Oljefondet ønsker å investere ikke bare i aksjer, eiendom og obligasjoner, men også i fornybarprosjekter. Men Finansdepartementet setter håndbrekket på.

Mye infrastruktur skal bygges i verden. Veier, flyplasser, kraftforsyning fra vind, vann og sol er bare noe av det. Skal Oljefondet få lov til å investere i den typen prosjekter, ikke bare i aksjer som selges over verdens børser?

Norges Bank, som til daglig forvalter pengene i fondet, mener at tiden er inne. I et brev til Finansdepartementet før jul skrev oljefondsjef Yngve Slyngstad at departementet bør åpne for såkalte unoterte infrastrukturinvesteringer.

Norges Bank mener at det kan gi bedre avkastning på pengene og spre risikoen fordi det gir fondet flere bein å stå på. Svikter noen av de tradisjonelle beinene, er det sannsynlig at noen av de nye står støtt. I tillegg understreker Norges Bank at Oljefondet med sin størrelse og langsiktighet, passer perfekt til denne typen investeringer. Oljefondet vil ikke plutselig måtte selge seg ut fordi det trenger penger.

LES OGSÅ: Departementet som sier nei, nei, nei

Løfte blikket

Fredag har Stortinget høring om spørsmålet. En av organisasjonene som skal høres, er Kirkens Nødhjelp. Generalsekretær Anne-Marie Helland synes det er på tide at Oljefondet får mulighet til å investere i infrastruktur.

LES OGSÅ: – Spar store summer – dropp dyr olje

Kirkens Nødhjelp har lenge ment at Oljefondet kan få fart på utvikling av fornybar energi og skape arbeidsplasser og utvikling i fattigere deler av verden. Men Helland understreker at Oljefondet er en finansiell aktør – ikke et bistandspolitisk tiltak.

– Oljefondet skal gi avkastning til det norske folk. Men nå vil Oljefondet være tjent med å løfte blikket litt. Man snakker om det grønne skiftet, og det må få konsekvenser for hvordan vi investerer pengene våre. Hvis vi ser fram mot 2070, er det ikke mange som tror at investeringer i fossilt er det som vil lønne seg.

Bredde

Finansdepartementet sa i stortingsmeldingen om Oljefondet 5. april i år at det er politisk risiko ved å investere i infrastruktur, særlig i fattige land der det kan være svakt styre. Helland viser til at mange fond allerede gjør dette og har bygget opp kompetanse til å styre også den type risiko.

– Den beste måten å håndtere risiko på, er å spre den. Per i dag er mesteparten av Oljefondet investert i Europa og USA. Å investere mer i fattige land, vil også være med på å spre risikoen. Ingen sier at 80 prosent av fondet skal investeres i fornybar energi nå, men kanskje opp mot fem prosent, sier hun.

LES MER: – Dagens kullkrise kan bli en vekker for oljebransjen

Helland mener også at Norge må se på hvilke klimautslipp vi bidrar til gjennom Oljefondets investeringer.

– Norges Bank har beregnet at karbonavtrykket fra Oljefondet på 87 millioner tonn, langt høyere enn Norges innenlandske utslipp på rundt 53 millioner tonn CO2.

Kirkens Nødhjelp mener også at regjeringen er nødt til å forholde seg til klimaavtalen fra Paris og bærekraftsmålene som FN vedtok i fjor. Helland understreker at Oljefondets mandat sier at god avkastning avhenger av at fondet investerer sosialt og miljømessig bærekraftig.

– Her har man mulighet til det, sier hun.

Budsjettforliket

Leder for finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), understreker at grunnen til at spørsmålet tas opp, er budsjettforliket høsten 2014.

– Vi var interessert i å utforske muligheten. Norges Bank har anbefalt dette til Finansdepartementet, og så har departementet vendt tommelen ned, i hvert fall så langt, sier Syversen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Han er i utgangspunktet positiv til å la Oljefondet investere i unotert infrastruktur, men KrF har ikke konkludert.

– Vi ser at det er argumenter vi må ta med oss, som at dette vil kreve mer av forvaltningen av fondet, og spørsmål om åpenhet når man investerer i selskaper som ikke er børsnoterte. Vi må ha med at dette er felt hvor spørsmål om korrupsjon har vært framme i andre sammenhenger.

Syversen mener at høringen blir viktig for hvordan Finanskomiteen lander.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter