Nyheter

De Grønne sikter mot fem prosent

Miljøpartiet de Grønne (MDG) snuser på sperregrensa to måneder før valget, men sliter med illojale velgere. – Det er overveiende sannsynlig at de vil komme på vippen, sier valgforsker.

Frank Aarebrot, professor ved Universitet i Bergen.

På et snitt av alle nasjonale meningsmålinger i mai ble Miljøpartiet målt til 2,8 prosent, mens snittet hadde økt til 3,2 prosent i juni,

. På de to første nasjonale meningsmålingene i juli gjorde partiet nok et hopp til henholdsvis 3,9 og 4,1 prosent. Dersom trenden fortsetter, kan De Grønne bli en betydelig maktfaktor i norsk politikk etter valgdagen 11. september.

– Man ser en del tendenser som er gode nyheter for De Grønne. Det ser ut som Senterpartiets voldsomme vekst har stoppet opp. Dette kan skape et større rom for de mindre partiene i sentrum. Dersom protesten mot regjeringens sentraliseringspolitikk blir mindre viktig, kan miljø og kristne verdier komme inn i lyset igjen, sier professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot (bildet).

LES MER: Ap ikke med på oljeultimatum 

På vippen

Han mener at MDG kan høste frukter av å ha gjort et godt kommune- og fylkestingsvalg i 2015 i tillegg til å ha Rasmus Hansson som en effektiv talsperson på Stortinget.

– Det er overveiende sannsynlig at de vil komme på vippen, sier Aarebrot.

Også valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for Samfunnsforskning mener den siste tendensen i meningsmålingene er gode nyheter for MDG.

– Partiet ligger høyere nå enn før stortingsvalget i 2013. Det blir en interessant situasjon med MDG over sperregrensen. De kan få veldig mye gjennomslag i regjeringsforhandlinger dersom de er på vippen. Med både SV og MDG over sperregrensen, ligger det godt an for et rødgrønt alternativ av noe slag, sier han.

Bergh understreker at det er for tidlig å si om dette er et blaff eller en tendens som vil vedvare frem til valget.

– Meningsmålinger på sommeren er ofte mer usikre enn målinger resten av året. Det er også viktig for MDG at miljø blir en viktig sak i valgkampen. Det er den eneste saken hvor de gjør det bra blant velgerne, sier Bergh.

LES MER: MDG utfordret KrF på skaperverket

Illojale velgere

Selv om De Grønne kan si seg fornøyd med de ferske målingene, er det allikevel noen skjær i sjøen for partiet. Bakgrunnstall fra flere målinger viser at MDG har særdeles illojale velgere, ifølge Poll of Polls. I noen målinger oppgir så lite som under halvparten av MDG-velgerne fra 2013 at de kunne tenke seg å stemme på partiet igjen.

– MDG har utfordringen med å være et nytt parti uten lojale velgere gjennom flere valg. De er nødt til å skape et grunnfjell av velgere gjennom å være konsekvente og gi velgerne det de vil ha i form av politikk, sier Bergh.

Han mener at partiet er i gang med nettopp dette gjennom samarbeidet med Arbeiderpartiet og SV i Oslo og at dette har brakt MDG og AP nærmere hverandre.

LES MER: Ny måling åpner for «rødgrønngul» regjering

Fem prosent

Talsperson i MDG og førstekandidat i Oslo, Une Aina Bastholm, mener den siste oppgangen på meningsmålingene ikke er noe blaff.

– Ingenting tyder på at dette er noe blaff. Vi fikk en oppslutning på fem prosent ved fylkestingsvalget sist, og det er også målet vårt i år. I løpet av noen år tror jeg vi kan vokse over ti-tallet, sier Bastholm.

Også i forkant av stortingsvalget i 2013 gjorde MDG det sterkt på flere målinger, men endte opp med 2,8 prosent av stemmene. Bastholm mener imidlertid at partiet har et bedre utgangspunkt nå.

– Nå har vi en sterkere organisasjon og en del politikere lokalt. Folk har blitt kjent med oss og vet at vi er folk man kan stole på.

LES MER: MDG spisser verdipolitikken

Ultimatum

Dersom partiet kommer på vippen, er de ifølge Bastholm villige til å forhandle med alle partier bortsett fra Frp. De stiller imidlertid ett tydelig ultimatum:

– Det er en forutsetning at en ny regjering ikke skal åpne nye oljefelt på norsk sokkel. Det må ligge til grunn før vi går inn i forhandlinger, sier Bastholm.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter