Religion

Miljøpartiet De Grønne spisser verdipolitikken

Miljøpartiet bytter ut dagens nei med et soleklart ja til eggdonasjon. Partiet går til kamp for å gjøre personnummeret ditt kjønnsnøytralt.

Under landsmøtet vil Miljøpartiet De Grønne (MDG) dyrke slektskap med både SV og Venstre i spørsmål som bioteknologi og livssynsnøytralitet.

I programutkastet MDG skal behandle, er det ja til et tredje kjønn og innføring av kjønnsnøytrale personnumre. Norge skal bli mer livssynsnøytralt, og om eggdonasjon gjør partiet en real rundsnu:

LES ANALYSE: Drøm om å bli valgjoker

«Ingen begrensning»

I dagens program står det «nei». Men for neste stortingsperiode støtter MDGs sentralstyre en liberal formulering ingen andre norske partier hittil har vedtatt:

«Oppheve forbudet mot eggdonasjon og åpne for at par som mottar eggdonasjon samtidig skal kunne benytte sæddonasjon».

– Hva fikk ledelsen i MDG til å støtte forslaget?

– Fordi vi ikke ser at det finnes noen logisk begrensning mot eggdonasjon når sæddonasjon alt er etablert. Vi ser ikke noen logisk medisinsk eller moralsk grunn til å si nei til det ene – og ikke til det andre, svarer nasjonal talsperson Rasmus Hansson.

Venstre, SV og Ap stopper ved å si ja til eggdonasjon og formulerer ikke noe som helst om den flerforeldrekombinasjonen som MDG kan åpne for.

LES OGSÅ: Frp refser MDG-politiker

Kjønnsnøytralt

Fremstøtet har fått enkelte i MDG til å reagere. Akershus-politikeren Bente Bakke – med fortid som stortingsrepresentant for Høyre – vil ha punktet strøket. Men sentralstyret holder tommelen opp.

Som Venstre, SV og Ap ønsker MDG også å programfeste en tredje kjønnskategori. MDG vil i tillegg gjøre sifrene i dagens personnumre kjønnsnøytrale.

– Hvorfor nøytrale numre, Hansson?

– Forslaget er ikke vedtatt. Dette skal vi ha debatt om. Men vi erkjenner at det finnes en kategori mennesker som ikke føler seg inkludert i kjønnskategoriene. Hvorfor i all verden skal ikke samfunnet gi dem denne anerkjennelsen, spør talspersonen.

LES OGSÅ: Grønn omskjæringsstrid

SV/Venstre-kopi?

Som i dagens program vil MDG vrake formålsparagrafer og gjøre dem livssynsnøytrale i skoler og barnehager. Også på flere andre punkter styrkes partiets livssynsnøytrale profil.

– Blir ikke MDG nå en hybrid av SV og Venstre i saker om livssyn og bioteknologi?

– Nei, det er et godt eksempel på at vi frigjør oss fra politiske båser, der vi tvinges til å velge mellom den ene og den andre sorten synspunkt i verdispørsmål. Vi forsøker å se fremover – og hva slags fundamentale spørsmål som venter.

Krevende

Hansson vedgår likevel at saker om rammer og grenser for liv er «ekstremt krevende».

– Og der er MDG opptatt av å ha en fordomsfri tilnærming, der vi ikke forholder oss til røde eller blå forventninger. Derfor kan det bli «litt-av-hvert»-politikk.

– Landsmøtesesongen har vist at flere partier er splittet om livssyns- og verdispørsmål. Det samme kan vel ramme dere?

– Jeg tror MDG har større takhøyde enn de andre partiene, at vi har mer forståelse og ikke lar det handle om å demonstrere splittelse i slike saker, svarer Hansson.

LES OGSÅ: KrFs velgere er blitt mer borgerlige

FRED-faget

Også MDG kan få debatt om dagens KRLE-fag. I programutkastet vil de døpe om faget til FRED. K for kristendom er ute – inn kommer en F for filosofi og en D for «demokrati» eller «dialog». Her skiller Hansson lag med programskaperne. Han vil beholde en undervisning der den kristne kulturarv vektlegges.

– Jeg er skeptisk til den foreslåtte endringen. Som ikke-religiøs mener jeg det er viktig med god forståelse for det udiskutable, norske kulturgrunnlaget. Og det grunnlaget er kristent. Og landet har en kristen historie, et kristenbasert lovverk. Det er avgjørende viktig for alle borgere å forstå dette ordentlig.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion