Nyheter

Canada varsler feministisk bistand

Canada lanserer «ny, feministisk bistandspolitikk». De vil kutte ut partnere som nekter å sette kvinner i sentrum av bistandspolitikken.

Bistandsminister Marie-Claire Bibeau har fått mye blest etter at hun lanserte den nye, kanadiske bistandsplanen som skal gjennomsyres av satsing på jenter og kvinner.

– Jeg tør si at dette er en stor dag ikke bare for oss, men også for verdens fattigste og mest sårbare, inklusive kvinner og jenter, sa Bibeau da hun sist uke presenterte planen.

Regjeringens mål er at opp mot 95 prosent av bistandsbudsjettet skal ha et kjønnsperspektiv innen 2021, med sikte på å fremme kvinners og jenters muligheter og rettigheter.

En spenstig satsing

Daglig leder Gro Lindstad i FOKUS, Forum for kvinner og utviklingsspørsmål, jubler over de kvinnepolitiske bistandssignalene fra Canada:

– Dette er en flott og spenstig satsing! Canada følger nå opp den svenske Löfven-regjeringen, som i 2014 var den første som proklamerte en feministisk utenriks- og utviklingspolitikk, sier Lindstad.

Hun mener det er avgjørende at flere land følger etter Sverige og Canada, dersom det skal være noen som helst realisme i å nå FNs utviklingsmål innen 2030, som blant annet har som ambisjon å utrydde all fattigdom.

– Å bidra til at kvinner får rettigheter, utdanning og jobb, er noe av det smarteste vi kan gjøre. Verdensbanken har beregnet at enkelte fattige land kan øke brutto nasjonalprodukt med 20 prosent bare gjennom økt kvinnelig yrkesdeltakelse, sier Lindstad.

Verdensledende i likestilling

Bistandsminister Marie-Claire Bibeau har fått et klart mandat fra statsminister Justin Trudeau (45) om å rette mer av bistanden «mot de fattigste og mest sårbare menneskene, samt mot sårbare stater».

Ambisjonen er å posisjonere Canada som «verdensledende innen likestilling», en posisjon også Norge har prøvd å erobre. Gro Lindstad i FOKUS berømmer norske myndigheter for å være verbalt offensive i promoteringen av likestilling som en viktig verdi i utviklingspolitikken, men mener resultatene ikke står i forhold til fagre ord.

– Vi undersøkte i 2012 hvor mye av bistandsmidlene som kunne sies å ha en likestillingskomponent, og kom fram til at det bare gjaldt rundt en sjettedel av bistanden. Jeg tror neppe denne andelen er stort høyere i dag, sier Lindstad.

LES MER: Kjemper for voldtatte

Langt bak FN-mål

Canada regnes som et relativt bistandsvennlig land, men ligger bare på 18.-plass blant verdens ledende bistandsgivere. Landet spanderer bare 0,26 prosent av brutto nasjonalinntekt på bistand, mens FNs bistandsmål fra 2005 er 0,7 prosent.

Kanadierne er likevel bedre enn sine amerikanske naboer i sør, som i 2015 brukte 0,17 prosent av BNI på bistand. Nå legger president Donald Trump opp til kraftige kutt i bistandsvolumet.

Trump-administrasjonen har også innført «kneblingsregelen» som stanser bistand til organisasjoner som støtter abort, til store protester fra bistandsaktører som sier dette kan få dramatiske konsekvenser for global kvinne- og barnehelse. Canada varsler dobling av sin bistand til helse og reproduktive rettigheter.

LES MER: Sønnen drept, advarer Trump

Bibeau sa under presentasjonen at «fra nå av må alle partene som ønsker finansiering fra Canada, konsultere kvinner lokalt, involvere dem i avgjørelser, og sikre at de er betydelig involvert i gjennomføringen av prosjektene».

– Et offensivt og viktig signal, roser Gro Lindstad.

Mer av bistanden til Afrika

Den kanadiske regjeringen har som ambisjon at minst 50 prosent av Canadas bilaterale bistand skal gå til land i Afrika sør for Sahara, som er hardt rammet av konflikt, sult og tørke. Den foregående, konservative regjeringen ble anklaget for å snu ryggen til Afrika etter at de stengte diplomatiske stasjoner og omdirigerte mer av bistanden til Latin-Amerika og andre deler av verden.

LES MER: «Bistand er ekstremsport»

– En feministisk tilnærming, solid forankret i kamp for likhet mellom kjønnene og styrking av kvinners og jenters muligheter, er den beste måte å redusere fattigdom og skape en verden som er mer inkluderende, fredeligere og mer velstående, sier bistandsminister Marie-Claire Bibeau.

Vil ha kraftig løft

Den kanadiske omleggingen skjer etter en lang periode med svak kvinneorientering på landets bistand. I årene 1995–2015 gikk bare rundt 2 prosent av landets bilaterale utviklingshjelp til prosjekter som primært retter seg mot likestilling og bedre rettigheter og muligheter for jenter og kvinner.

– De var på høy tid å ta et kritisk blikk på situasjonen og vedta en ny plan, en mer ambisiøs plan, en mer feministisk plan, sier en offensiv kanadisk utviklingsminister.

Den kanadiske regjeringen følger i liten grad opp sine nye kvinneløfter med konkrete bevilgninger. De øremerker imidlertid et program på 150 millioner dollar for de neste fem årene til lokale kvinneorganisasjoner i 30 land, som arbeider for å fremme «kvinners rettigheter, kvinnelig lederskap og likestilling».

Tross økonomisk vekst i årevis har ikke Canada økt bistandsbudsjettet, men regjeringen legger nå som følge av amerikansk press opp til å øke militærutgiftene med hele 70 prosent innen 2027. Kritikere etterlyser en tilsvarende vilje til å øke bistanden.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter