Nyheter

Far til drept FN-arbeider: Ikke kutt bistand

Sist uke ble amerikanske Michael Sharp funnet i en massegrav, etter å ha blitt drept på FN-oppdrag i DR Kongo. Nå ber faren om at Donald Trump ikke kutter bistand.

34-åringen Michael Sharp ble funnet i en grunn massegrav sammen med svenske Zaida Catalan og deres kongolesiske tolk Betu Tshintela. Tre motorsykkelførere som deltok på oppdraget i Kasai-provinsen i begynnelsen av mars, er fortsatt savnet.

Gransket overgrep

De to FN-ekspertene var i området for å granske anklager om vold og omfattende menneskerettsbrudd begått av den kongolesiske hæren og militsgrupper.

Den siste tiden er det funnet 23 massegraver i Kasai-provinsen. Minst 400 sivile er blitt drept siden august, i kjølvannet av drapet på militslederen Kamwina Nsap.

– Jeg er bekymret for hvordan den politiske krisen i DR Kongo har en negativ innvirkning på de mange konfliktene rundt om i landet, og bidrar til å forverre den humanitære situasjonen, sier programrådgiver Aina Østreng i den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas.

Fredsarbeider

Michael Sharp tilhørte det mennonittiske kirkesamfunnet, som er kjent for pasifistisk grunnsyn og aktivt fredsarbeid. Han kom til konfliktfylte Kongo for fem år siden, etter fredsarbeid og konfliktløsning i Afghanistan og Palestina.

Faren, professor John Sharp, ber nå Trump-administrasjonen om ikke å gjennomføre sine varslede bistandskutt, som også vil ramme den typen fredsarbeid som sønnen ofret livet for.

– Jeg håper bare at tragedien med disse drepte ikke blir forsterket av manglende vilje til å fortsette det fredsbyggende arbeidet som FN har gjort der. Videre håper jeg USAs regjering vil betale sine FN-bidrag, slik at deres arbeid kan fortsette, sier John Sharp i en uttalelse.

LES MER: USA: Adjø solidaritet

Trumps kuttforslag

Med et bistandsbudsjett på over 31 milliarder dollar i 2015, stod USA for nesten hver fjerde globale bistandsdollar, som totalt beløp seg til 132 milliarder dollar i 2015.

Trump har lagt opp til å kutte bistanden kraftig. Samtidig vil han øke militærutgiftene med nær det dobbelte av hele USAs bistandsbudsjett.

Blant forslagene er å kutte bidraget til FNs fredsstyrker med én milliard dollar. Sist fredag vedtok FNs sikkerhetsråd at FN-styrken i Kongo kuttes med 500 soldater, til drøye 16.000. Det skjedde etter påtrykk fra USA, som ønsket tøffere kutt.

LES MER: FN-kutt gjør verden farligere

Kristen drivkraft

Faren til den drepte Michael Sharp er bibelskolelærer i Kansas. Han beskriver sønnen som en omsorgsfull mann, med et brennende, kristent engasjement for å bidra til en fredelig utvikling i et av de siste tiårenes mest voldsherjede land.

– Han utviklet sin lidenskap for fredsbygging og fredsskaping i en voldelig verden med grunnlag i familien sin, troen og menigheten, basert på mennonittenes teologi om fredsbygging og ikkevold, sier faren.

I Kongo utviklet Michael Sharp stor kunnskap om konfliktene, med spesiell kompetanse om hutumilitsen Demokratiske styrker for frigjøring av Rwanda (FDLR). De har i årevis har ført kamp i DR Kongo mot det de mener er tutsi-innflytelse i regionen.

LES MER: French fortsatt bekymret

Samarbeid med kirken

Sharp samarbeidet med det protestantiske kirkerådet i Kongo for å overbevise opprørerne om å stanse volden. Dette lyktes til en viss grad i januar 2015, da rundt 1600 soldater la ned våpnene.

– Kirken og trosbaserte organisasjoner er veldig viktige i et land som Kongo der over 60 prosent av befolkningen går til messe hver søndag. Befolkningen har stor tillit til religiøse aktører, sier Aina Østreng i Caritas.

DR Kongo huser dusinvis av små militser og opprørsgrupper, som skjuler seg i jungelen og på kriminelt vis livnærer seg av landets rike naturressurser, som kobber, gull og diamanter.

LES MER: 10 afrikanske utfordringer

Katolske biskoper megler

Den katolske kirke har gjennom bispekonferansen (CENCO) i DR Kongo en meglerrolle mellom deler av opposisjonen og regjeringen. På fjorårets siste dag ble det inngått en avtale om at valg på ny president skal avholdes i løpet av 2017.

Avtalen slår fast at president Joseph Kabila ikke kan stille til nyvalg, og at endringer i grunnloven ikke er tillatt. For en drøy uke siden brøt imidlertid biskopene forhandlingene om gjennomføringen av avtalen, hovedsakelig på grunn av manglende politisk vilje fra opposisjonen.

Som følge av at biskopene trakk seg, har opposisjonen planlagt flere demonstrasjoner og folkemøter de neste dagene.

Valutaen kraftig svekket

Det rapporteres at situasjonen i Kinshasa er svært spent. Usikkerheten de siste ukene har ført til at den kongolesiske francen er i fritt fall og har tapt seg nesten 60 prosent i forhold til dollaren.

Mens lønnsnivået står stille, stiger prisene, og dermed frustrasjonen. Onsdag var det generalstreik, erklært av statsfunksjonærer.

Samtidig krevde president Kabila at opposisjonen kommer til enighet: Han sier at han innen 48 timer skal erklære hvem som blir ny statsminister.

Første gang

Drapene på Michael Sharp og Zaida Catalan i Kasai-provinsen skal være første gang FN-eksperter er forsvunnet i Kongo, ifølge Human Rights Watch.

Provinsen har opplevd en voldsom uro etter at militslederen Kamwina Nsapu ble drept i august. I et nylig bakholdsangrep drepte og halshugget militsen 40 politifolk. Hundretusenvis er drevet på flukt.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter