Nyheter

Byene er blitt den nye slagmarken i moderne krig

Rundt 90.000 sivile ble drept i krigshandlinger i verden mellom 2010 og 2015. Halvparten ble drept i tre land; Syria, Irak og Jemen. Byene er blitt den dominerende slagmarken.

Bildet av flyktende mennesker ut fra den irakiske storbyen Mosul i forrige måned er en slående illustrasjon på hvordan sivile byboere er blitt de mest utsatte ofrene i moderne krigføring.

Før helgen advarte FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om at den ytterliggående islamistgruppen IS holder over 100.000 sivile som levende skjold i Mosul, som i mange måneder er forsøkt gjenerobret av irakiske og allierte styrker.

Urbanisert krig

En rapport fra den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), I saw my city die (Jeg så byen min dø), viser at i en verden som blir mer urbanisert, så blir krigene det samme. Frontlinjene befinner seg i mindre grad i terrenget, men går snarere midt gjennom nabolag i tett befolkede urbane sentre.

– Samtidig har en annen form for krigføring, beleiringen, gjort comeback. Væpnede styrker og grupper, som er uvillige til å risikere egne liv ved å slåss i tett befolkede områder, griper nå til beleiring, skriver Robert Mardini, direktør for Midtøsten-operasjonene til ICRC, i rapporten.

På slutten av fjoråret ble det anslått at nesten én million mennesker var under beleiring i syriske byer, en fordobling på bare et halvt år.

LES MER: Syria-krigen har vart lenger enn 2. verdenskrig

Overvekt sivile tap

Noen anslag går ut på at så mange som ni av ti av alle drepte og skadde som er ofre for eksplosive våpen i tett befolkede områder, er sivile, mot bare en tredjedel når slike våpen brukes i andre områder.

Et stort antall sivile omkommer i luftangrep og tung artilleribeskytning. Det ødelegger samtidig bygninger og livsnødvendig infrastruktur som vann- og elektrisitetsforsyning, med både utsulting, sykdom og masseflukt som resultat.

Sterk endring

Militærhistorikeren Sir Anthony Beevor, kjent for bøkene Stalingrad og Berlin. Nederlaget 1945, skriver i et forord til Røde Kors-rapporten at vi nå er vitne til «en dyp endring i væpnede konflikters historie, der landsbyer og storbyer blir fastlåst i mønstre av urban krigføring i år etter år».

– Regjeringsstyrker og ikke-statlige væpnede grupper kjemper gate for gate i en blanding av luftbombardement, artilleri, smarte våpen, infanteri, overfall, selvmordsbomber, bilbomber og improviserte eksplosive enheter (IED). Sivile står midt oppe i dette, skriver Beevor.

Han beskriver en dramatisk endring bare siden første verdenskrig, da generalene foretrakk å utføre «krigskunsten» i åpne områder. De hadde massevis av innrullerte unge menn til disposisjon, og fryktet desertering, fyll og annen udisiplinert opptreden hvis soldatene deres skulle kjempe i byene. Dessuten fikk lavere offiserer og soldater hverken ta egne initiativ, eller hadde trening og utstyr til bykrig.

Byer blir beleiret

Nå er krigene i Syria, Irak og Jemen langt på vei blitt kriger om byene, ofte med bruk av beleiring, som en slags tilbakevending til eldgamle krigsmetoder.

– Siden eldre tid har storming og plyndring av byer medført dødelig terror for innbyggerne. Gjennom historien har det vært slik at dersom kommandanten til forsvarsstyrken nektet å akseptere vilkårene for overgivelse, så ble sivilbefolkningen utsatt for plyndring, voldtekt, mord, avkutting av legemsdeler og slaveri. Mange foretrakk da heller selvmord, påpeker Anthony Beevor.

LES MER: Årets bilde er fra Aleppo

Mosul og Raqqa

Nå pågår de mest omfattende bykampene mot IS i deres «hovedstad» Raqqa i Syria, og i Mosul som var Iraks nest største by. For drøye tre år var siden Mosul en multikulturell by med 2,4 millioner innbyggere, inklusive en betydelig kristen befolkning.

Gjennom år med sekterisk strid og statlig fragmentering i Irak, var deler av Mosul kontrollert av militante og kriminelle grupperinger, med og uten religiøst begrunnet agenda. Det var likevel et sjokk da noen hundre IS-soldater rykket inn 10. juni 2014 og raskt erobret byen, mens irakiske hærstyrker stakk av gårde nærmest uten kamp.

LES KOMMENTAR: Aleppo er bare begynnelsen

100.000 barn. Nå pågår en intens kamp for å drive IS ut av Mosul. Fortsatt er det 100.000 barn i byen, der UNICEF advarer om knapphet på mat, vann og medisiner. Ifølge regjeringen er mer enn 628.000 mennesker fordrevet fra den vestlige delen av Mosul, som hadde anslagsvis 1,8 millioner innbyggere. Godt over halvparten av de fordrevne er barn.

Kampen om kontroll av byen har pågått siden oktober i fjor, da irakiske og allierte styrker innledet en offensiv mot IS. Den omfatter rundt 100.000 regjeringssoldater og militssoldater, med luftstøtte fra kampfly fra USA og andre vestlige land. Norge er blant landene som har sluttet seg til den USA-ledede koalisjonen som fører krig mot den ytterliggående islamistgruppa IS i Irak og Syria.

Bruker fosfor

Før helgen ba Human Rights Watch den USA-ledede gruppen som slåss mot IS om å beskytte sivile mot hvitt fosfor, som er blitt brukt flere ganger i kampene mot IS i Mosul i Irak og Raqqa i Syria.

Samtidig ble det rapportert at et hundretalls opprørere fra IS i en motoffensiv klarte å ta seg inn i bydelen Dandan vest i Mosul, der minst elleve politifolk og fire sivile ble drept.

Etter at IS-folk kom seg inn i en moské og kringkastet sitt budskap via høyttalere, ble moskeen bombet av fly fra den USA-ledede koalisjonen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter