Nyheter

Budsjettfinale med klimakamp og bistandsmilliarder

Etter forhandlingsmaraton snus bistandskutt for organisasjoner og nye avgifter skal krympe klimagassene litt.

Like etter klokken 17 var endelig budsjettpartene enige: Landet hadde fått et nytt statsbudsjett, så fremt stortingsgruppene til Høyre, Frp og Venstre godkjente avtaleutkastet.

– Forslaget skal godkjennes av stortingsgruppa, men jeg kan anbefale avtalen, lød det fra Frps forhandler, Hans Andreas Limi.

Også Venstres Terje Breivik og KrFs Hans Olav Syversen var tilfreds. Noe mer reservert var Høyres Svein Flåtten. Han ville selvsagt anbefale avtalen, men var mer spent på hva stortingsgruppa hans syntes:

– Det har vært mange detaljer på slutten som jeg vet noen i gruppa ikke er fornøyd med, sa Flåtten.

LES OGSÅ: – Frp har vært steinharde i forhandlingene, skriver Berit Aalborg.

Dyrere flyseter

Forhandlingene har pågått i nær tre uker. For KrF var den absolutt viktigste seieren nettopp å få snudd kraftkuttene på bistandsfeltet. Venstre fikk til slutt gjennomslag for grønne avgiftsendringer på flere områder.

Blant annet kommer det en ny flyseteavgift – og økninger i elavgift og avgifter på nye biler som forurenser. Venstres kamp for grønne avgiftsgrep var blant sakene som nær skapte kollaps i forhandlingene i helgen. Poenget for partiet har vært å få inn tiltak som krymper klimagasser alt i det kommende året.

Bistands-thriller

For begge sentrumspartiene var det en kraftig provokasjon da regjeringen foreslo bistandskutt på 4,2 milliarder kroner for å delfinansiere regningen for flyktningstrømmen.

Kuttet på bistandsfeltet lander på 1,8 milliarder kroner – og ikke på 4,2 som regjeringen forslo. Profilen skal være slik at de frivillige organisasjonene får beholde sin andel omtrent som nå.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Dessuten har det kommet inn en rekke forpliktende forslag som binder opp bistandspolitikk. Disse såkalte verbalforslagene skal være mange, slik at KrF og Venstre får vridd politikk i sin retning.

– Det er betydelige endringer i tall, men også mange politiske endringer i den delen av budsjettet, sier Syversen til Vårt Land.

Om stortingsgruppene godkjenner avtaleutkastet, vil det ventelig bli presentert på en pressekonferanse i Stortinget mandag kveld.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter