Nyheter

Bruker gudstjenesten til kamp mot likekjønnet vigselsliturgi

I morgen vil en rekke prester appellere til Kirkemøtet om ikke å vedta ny kjønnsnøytral vigselsliturgi. – Feil å bruke gudstjenesten som kamparena, mener prest og meningsfelle.

I fjor skrev omlag 280 prester i Den norske kirke brev og ba Kirkemøtet om ikke å innføre «en teologi som går på tvers av Bibelen, Den norske kirkes bekjennelse og prestenes ordinasjonsløfte». Nå gjentas appellen i et opprop i gudstjenesten, tre dager før Kirkemøtet gjør endelig vedtak.

– Jeg er blant de mer konservative som mener at det bibelske ekteskapet er mellom én mann og én kvinne. En prestekollega spurte om jeg kunne bruke deler av det i gudstjenesten denne søndagen, men det kommer jeg ikke til å gjøre, sier Per Eilert Orten.

Han er sokneprest i Aura, og medlem av Kirkemøtet fra Møre bispedømme.

LES OGSÅ: – Kvarme ble journalistisk mishandlet av NRK

Vil ikke bruke polemisk

– Jeg forstår intensjonen, men jeg synes ikke det er rett å bruke gudstjenesten som kamparena. Jeg vil ikke bruke dette polemisk i forhold til Kirkemøtet, sier Orten.

Ingunn Aarseth Høivik er sokneprest i Rissa i Sør-Trøndelag, tidligere kirkemøtemedlem fra Nidaros bispedømme. Hun er blant initiativtakerne til uttalelsen «Et vitnesbyrd i dagens situasjon», som prester i Den norske kirke vil fremføre i morgendagens gudstjenester.

– Jeg tenker ikke på dette som en kirkepolitisk markering. Det er et ærlig forsøk på å si noe om hvordan jeg opplever situasjonen når Kirkemøtet nå innfører en helt ny lære om ekteskap, familie og barn, sier hun.

LES OGSÅ: Åpen folkekirke ønsker «en av sine egne» til ny biskop

– Det gode livet

– Jeg er bare en helt vanlig prest i en kirke på landsbygda. Jeg har ikke lenger noe jeg skal ha sagt i Kirkemøtet, men har behov for å si noe om hva jeg tror er den rette veien til det gode livet. Det gjør jeg i full respekt for at dette er kjempevanskelig og berører mennesker på det aller dypeste. Men jeg kan ikke se at det er gitt noen bibelsk begrunnelse for liturgivedtaket det legges opp til neste uke. Jeg vil også få fram at selv om Kirkemøtet gjør et slikt vedtak, så kommer ikke jeg til å vie likekjønnede, sier trøndelagspresten.

– Har du oppfordret andre prester til å ta i bruk denne teksten?

– Nei. Jeg vet ikke om noen i nærheten her som deler mitt syn i denne saken, svarer Ingunn Aarseth Høivik.

LES OGSÅ: Tomm Kristiansen refses for rolleblanding i NRK

Historisk veiskille

I oppropet heter det at Den norske kirke nå «står ved et historisk veiskille»: «På grunn av denne situasjonen har prester over hele landet blitt enige om å framføre dette felles vitnesbyrdet i dagens gudstjeneste. Tekstene nettopp i dag, på ekteskapets søndag, handler om skapelsen av mann og kvinne, og om Jesus som feirer bryllup.»

Rolf Kjøde, som er ordinert prest i Den norske kirke og best kjent som tidligere generalsekretær i Normisjon, sier at initiativtakerne har fått «bare positive reaksjoner fra de prester som dette er sendt til».

– Ser du ingen problemer med at en prest bruker gudstjenesten til slike kirkepolitiske markeringer?

– Vi har selvsagt vurdert det temaet selv. Vårt utgangspunkt er at dette ikke er en kirkepolitisk sak. Men Den norske kirke gjennomgår nå en læreforandring med dype pastorale implikasjoner. Å være hyrde, veileder for menigheten, er en viktig del av oppgaven for en prest. Og gudstjenesten er prestens viktigste arena å fremstå som hyrde. Vi har også lagt vekt på at dette ikke er et individuelt laget opprop, men et budskap som fremføres som et felles vitnesbyrd, sier han.

Nytt kirkeparti?

– Er dere i realiteten i gang med å etablere et kirkeparti i Den norske kirke – en ideologisk motpol til Åpen folkekirke?

– Det ligger ikke i kortene nå. Dette er ikke nettverkets primære identitet og hensikt. Men i mars blir det dannet et formelt nettverk. På det møtet blir det kanskje debattert i hvor stor grad vi skal engasjere oss i kirkepolitiske spørsmål, svarer Rolf Kjøde.

LES OGSÅ: Departementsrotte av Guds nåde

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter