Nyheter

Tomm Kristiansen refses for rolleblanding i NRK

Journalisten medvirket i NRKs dekning av Oslo-biskopens avgang. Samtidig er han en aktør i Åpen Folkekirke. – Kan så tvil om journalistens integritet.

Det sier ekspert på presseetikk, Gunnar Bodahl Johansen.

Flere har klaget på NRK Dagsrevyens innslag om Oslo-biskop Ole Christian Kvarmes avgang, skrev Vårt Land i fredag. Nå får NRK også kritikk for utenriksjournalist Tomm Kristiansens medvirkning i dekningen av saken. I en artikkel om Kvarmes avgang på NRKs nettside, står nettopp Kristiansen – sammen med tre andre journalister – oppført med byline.

Sentralt i artikkelen er Oslo-bispens syn på likekjønnet ekteskap. Kvarme tilhører fløyen som ikke ønsker likekjønnet vigsel. Den kampen har imidlertid den kirkepolitiske organisasjonen Åpen folkekirke (ÅF) vunnet, og et eget avsnitt i NRK-saken er viet til hvem organisasjonen ser for seg kan bli en liberal bispe-etterfølger, deriblant professor Sturla Stålsett. ÅF har flertall både i bispedømmerådet og i Kirkerådet

LES OGSÅ: – Uakseptabelt for journalister å holde andakt

Holdt innlegg

Bare noen dager tidligere – sist lørdag – gikk Kristiansen inn i en annen rolle, men da som aktør i nettopp Åpen folkekirke, hvor han som medlem er stemmeberettiget.

I debatten under ÅFs årsmøte trådte han opp på talerstolen og sa at man ikke skulle dømme Åpen folkekirke på den første bispeansettelsen, og viste til hvordan organisasjonen bidro til at Ivar Braut i desember ble ny biskop i Stavanger. I organisasjonen er forventningene store til å få en biskop som sier tydelig ja til likekjønnet ekteskap.

– Magnus Carlsen ofret dronninga og ble verdensmester to trekk senere. Nidaros og Oslo står snart for tur, da kan vi bli norgesmester i kirkepolitikk, sa Kristiansen. I det korte innlegget gav han samtidig skryt til en av dem som ble lansert som mulig bispekandidat i Oslo, Sturla Stålsett.

Kristiansen var også innleder på ÅFs årsmøte i 2016.

DETTE ER SAKEN: – Kvarme ble journalistisk mishandlet av NRK

Reagerer på rolleblanding

– Dette har jeg sagt i mange år, men et godt prinsipp kan ikke gjentas for ofte: Man skal unngå å være aktør og journalistisk formidler innenfor samme tema, sier Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert i presseetikk. Han viser til journalistenes presseetiske regelverk, Vær Varsom plakaten, hvor det står:

«Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

– I denne saken brytes dette prinsippet fullstendig, og jeg kan ikke forstå at NRK-redaktørene aksepterer dette, sier Bodahl-Johansen.

LES OGSÅ: Åpen folkekirke ønsker «en av sine egne» til ny biskop

– Ikke pressetisk brudd

For en politisk journalist ville en slik rolleblanding vært utenkelig, påpeker han.

– Vi ville aldri akseptert at en som deltar på Høyres årsmøte i Oslo skrev en nyhetssak i NRK om byrådslederen. Det samme prinsippet må også gjelde under den kirkelige fanen, sier Bodahl-Johansen.

Tomm Kristiansen ønsker selv ikke å kommentere saken, men henviser videre til reportasjeredaktør Anders Børringbo, som svarer dette:

– Mange journalister jobbet med denne saken da nyheten ble kjent. Dekningen er god forankret redaksjonelt, men vi ser at Tomms rolle kan diskuteres, sier Børringbo.

Reportasjeredaktøren mener det ikke er et presseetisk brudd at en aktør i Åpen folkekirke bidro til en artikkel om Oslo-biskopens avgang.

– Vi skal jobbe med Kristiansen fremover for å kartlegge hvilken rolle han skal ha i slike saker, sier Børringbo.

LES OGSÅ: Forsvarte Tomm Kristiansens andakter i Kringkastingsrådet

Var klar over rollen

Kristiansen var ikke involvert i det omdiskuterte Dagsrevy-innslaget, men har kun vært med på nettsaken, ifølge ham.

– Visste dere at Kristiansen var en aktør i Åpen folkekirke?

– Ja, men vi ser jo medvirkningen hans kan diskuteres i denne saken. Generelt har vi full tillit til Kristiansen som en dyktig medarbeider.

– Hadde dette vært akseptabelt om det hadde dreid seg om politikk?

– Det blir et hypotetisk spørsmål. Politikk og partiarbeid har en egen status og er en litt annen greie. Flere journalister er aktive i foreninger, lag og organisasjoner. Det er graden av involvering i slike foreninger man må diskutere opp mot journalistikken, sier Børringbo.

LES OGSÅ: NRK sier nei til kors, men ja til andakt

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter