Nyheter

Breivik: Jeg er ikke kristen

Terroristen kaller Jesus for «patetisk».

I et brev terroristen Anders Behring Breivik har sendt til flere medier, sier han at han tror på Odin og at ikke er, og aldri har vært, kristen.

«Det er få ting i verden som er mer patetisk enn Jesus-skikkelsen og hans budskap, og jeg har alltid foraktet den svakheten og den internasjonalismen som kirken representerer» skriver Breivik blant annet i brevet.

LES MER: Slik tenker den religiøse trroristen

– Feil å kalle han kristen

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen tror Breiviks tro på Odin kan forandret bildet av ham som en «kristen terrorist», skriver Dagen.

– Å se på ham som en kristen terrorist har aldri vært spesielt treffende. Det bildet er feil på alle punkter og er preget av folk som ikke hadde satt seg inn i ideologien han la fram i manifestet, sier Strømmen.

Han understreker at Breivik i sitt manifest er opptatt av å forsvare kristenheten og den kristne verden, ikke religionen kristendom, mot islam.

– I brevs form har han skrevet mye om Quisling, og gått mer i retning av tradisjonell nynazisme enn før, sier forfatteren.

LES MER : Frykter ekstreme, kristne holdninger

Kulturkristen

Filosof Henrik Syse sier Breivik bare kan omtales som kristen i en kulturell, og ikke religiøs, forstand.

– I den grad man har brukt «kristen terrorist» har meningen primært vært å vise fram hvilken kultur og idékrets Breivik kommer fra, og det er legitimt nok, sier Syse.

– Samtidig er det klart et poeng at dersom han selv tar eksplisitt avstand fra kristendommen, så kan man ikke kalle ham kristen, mener han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter