Nyheter

Bratt læringskurve for presidenten

Når Donald Trump lørdag runder de symbolsk viktige 100 dager i Det hvite hus, har han ertet på seg store deler av landets utenriks- og utviklingspolitiske establishment.

Med valgmotto America First var det ingen overraskelse at Trump ville bruke de første 100 dagene til å fremme dette patriotiske mottoet. På flere områder har det imidlertid vært mest symbolpolitikk fra den politisk svært uerfarne forretningsmannen som ble USAs 45. president:

• Trumps midlertidige innreisestans som hovedsakelig ville ramme muslimer fra flere land, er avvist av domstolene.

• Hans alternative helsereform, som skulle forvise Obamacare til historiens skraphaug, endte med kollaps i møte med Kongressen.

• Planene om mur mot Mexico risikerer å strande, uten avklaring om hvordan den skal finansieres.

LES LEDER: Virker like selvopptatt som for 100 dager siden

Kutter bistand

Utenrikspolitisk går Trump nye veier. Noe av det mest drastiske er planene om 28 prosent kutt i amerikansk bistand. Blant annet skal USAID «effektiviseres» og muligens avvikles som eget «bistandsdirektorat».

– Det vil bety slutten på den tekniske ekspertisen til USAID, og vil etter mitt syn bety en rendyrket katastrofe i det lange løp, sier Andrew Natsios til Foreign Policy. Han er tidligere USAID-sjef, under forrige republikanske presidenten, George W. Bush.

USAs utenlandske helseprogrammer skal ifølge planen kuttes med en fjerdedel. Natsios mener Trumps bistandsgrep dramatisk vil svekke USAs viktigste redskap for innflytelse i utviklingsland, nemlig utviklingsprogrammene. Direktør Tom Kenyon i den frivillige organisasjonen Project Hope, som driver globalt helsearbeid, påpeker at kutt i livreddende amerikansk bistand vil bety at flere mennesker vil dø.

LES MER: Gir mer til våpen, mindre til bistand

LES MER: Kutter støtten til organisasjoner som informerer om abort

Sultkatastrofe

Trump vil barbere budsjettet for Byrået for matvaresikkerhet med 68 prosent. Det skjer samtidig som en rekke land i Afrika opplever sin verste sultkatastrofe på mange tiår. Kuttes forebyggende matvarehjelp, kan regningen bli gigantisk senere, både i form av menneskelig lidelse og kostbar nødhjelp.

I takt med sitt motto legger Trump opp til at amerikansk bistand skal knyttes tettere opp mot USAs sikkerhetsinteresser. Det vil blant annet skje gjennom å kanalisere bistandsmidler gjennom økonomiske støttefond, som knyttes direkte til amerikanske politiske eller strategiske mål.

Ifølge tidligere sjeføkonom Steven Radelet i USAID, viser tidligere erfaring at slike fond legger mer vekt på å bistå USAs politiske allierte, og mindre på utviklingseffekten.

Motbør

Kuttene i bistand møter motbør i en Kongress der det tradisjonelt har vært stor tverrpolitisk støtte til amerikansk bistand, som prosentmessig ligger på et svakt nivå internasjonalt.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham kalte budsjettforslaget «dødt ved ankomst» da det ble kjent. Samtidig skrev 121 tidligere generaler og admiraler et åpent brev til Kongressen med protest mot å kutte i bistand i diplomati.

Klima og miljø er som ventet blant taperne i Trumps første 100 første dager av en fireårsperiode der det nå gjenstår 1360 dager. Klimaskeptikeren Trump har reversert en rekke miljøgrep fra forgjengeren Barack Obama, og vil heller ha kulljobber i USA enn å bidra til å oppfylle utslippskuttene som er vedtatt i Paris-avtalen.

Svekker FN

Trump mener det er for drøyt at USA skal dekke 25 prosent av FNs regulære budsjett, og 28 prosent av budsjettet til FN fredsbevarende styrker. Det til tross for at FN med sitt hovedkvarter i New York, direkte og indirekte tilfører USA enorme positive økonomiske fordeler.

Nesten samtlige nålevende tidligere amerikanske FN-ambassadører ber i et brev til Kongressen innstendig om at USA opprettholder sine FN-bidrag. De ni underskriverne har tjent under både demokratiske og republikanske presidenter, og mener USA langt mer effektivt kan fremme reformer i FN ved å betale sine regninger der:

– Å holde tilbake eller kutte finansieringen til FN, vil derimot svekke de kort vi har på hånden, skyve fra oss kritisk viktige støttespillere til våre reformprioriteringer, undergrave sentrale FN-aktiviteter som fremmer amerikanske kjerneinteresser og -verdier, og koste oss mer i det lange løp, advarer Margaret Albright og åtte andre tidligere FN-ambassadører.

Politimann

Trump har ikke levd opp til løfter om å redusere USAs rolle som verdens politimann. Han har bombet i Syria, og gitt sine generaler større spillerom til å ta egne avgjørelser i krigen mot IS og andre terrormistenkte.

Ordbruken har vært truende mot Iran og Nord-Korea, men noen mener Trump bjeffer mer enn han biter. Da Trump nylig advarte Nord-Korea om at han hadde sendt «en armada» for å avskrekke dem, ble det raskt klart at armadaen var et amerikansk hangarskip på rutinemessig patrulje tusenvis av sjømil unna.

Trump har imidlertid vært mindre konfronterende enn varslet overfor Kina, og mindre velvillig overfor Russland enn antatt.

LES OGSÅ: USA: Farvel solidaritet

Uforutsigbar

Trump har som varslet fått på plass en konservativ abortmotstander som høyesterettsdommer. Til voldsomme protester har han også kuttet bistand til organisasjoner som tilbyr eller informerer om abort, eller arbeider politisk for å endre abortlovgivningen.

I løpet av 100 dager har verden imidlertid sett en relativt uforutsigbar president med bratt læringskurve.

Nå venter dragkamp om de svært omstridte planene om skattekutt som ble lagt fram onsdag. Forslaget lener seg på det som senere president George H. W. Bush i 1980 kalte en woodo-økonomi: At kutt i skatter til de rike skal utløse ny vekst, flere jobber og en større kake å fordele.

Selv mange konservative økonomer avviser denne doktrinen, som har vist seg å stemme dårlig med realitetene både i USA og andre land. Kombinert med Trumps voldsomme opptrappingsplan for infrastruktur og forsvarsutgifter, frykter mange galopperende statlige underskudd. Derimot kan Trump og andre rike amerikanere på høste stor personlig gevinst hvis planen får gjennomslag i Kongressen.

LES MER: Bruker falske «fakta» for å angripe mediene

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter