Verden

Bruker falske «fakta» for å angripe mediene

Første helg som president gikk Donald Trump til nye angrep på mediene. USA-kjenner sier at Trumps opptreden kan svekke troverdigheten til Det hvite hus.

Angrepene på mediene kom både fra Trump selv, og fra den nye pressetalsmannen i Det hvite hus, Sean Spicer. De framholdt som svært urettferdig og feilaktig av mediene å framstille det som om det var lavere frammøte på National Mall i Washington for Trump enn for andre presidenter.

LES MER: Gud som amerikaner

Trump med overdrivelser

Trumps angrep på mediene skjedde i CIA-hovedkvarteret i Virginia lørdag, der han hevdet det «så ut som det var en million, halvannen million» frammøtte. Han refset medier som meldte at det bare var 250.000 til stede:

– Nå, det er ikke noe dårlig tall. Men det er en løgn, sa Trump.

En rekke amerikanske medier har faktasjekket saken. Noe sikkert tall finnes ikke, men sammenlignbare bilder og antallet kollektivreisende bekrefter at det denne gang var langt færre til stede enn under begge innsettelsene til Barack Obama.

LES MER: Kristenmakt svinner

Merkelig angrep på mediene

– Det er merkelig at både Trump og talsmann Spicer går ut med falske opplysninger og angriper mediene for løgn på denne måten. En ting er at Trump drev på slik i valgkampen, men nå er han president og ansvarlig for at Det hvite hus kommer med sannferdig informasjon, sier Are Tågvold Flaten, redaktør av AmerikanskPolitikk.no.

Han lanserte sist uke boken Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp, og mener Trumps krig mot mediene kan få alvorlige konsekvenser:

– Når man kommer med uriktige opplysninger i en lett kontrollerbar sak som dette, så vil mediene selvsagt måtte spørre seg om de kan stole på andre opplysninger som blir presentert som sannheter fra Det hvite hus, sier Tågvold Flaten.

LES MER: Trumps omtrentlige sannheter

Uforutsigbar også som president

USA-eksperten mener innsettelseshelgen bekreftet inntrykket av Trump som tidenes mest uvanlige amerikanske presidentkandidat:

– Flere opptredener i helgen har vist at den uortodokse og uforutsigbare kandidaten vi så i valgkampen, faktisk er han som er USAs nye president. Vi trenger ikke lenger spekulere i om Trump plutselig vil oppføre seg helt annerledes enn før. Ingen ting tyder på det, sier Tågvold Flaten.

– Vil ikke Trumps opptatthet av seg selv og egen storhet bli temmet av institusjonene?

– Det vil tiden vise. Vi ser noen tegn på det, når flere av hans utpekte statsråder allerede har kommet med mer tradisjonelle synspunkter på konkrete saker, enn det Trump har forfektet.

Trump valgte konfrontasjon

I strid med all tradisjon valgte Trump en sterkt konfronterende innsettelsestale. I stedet for å strekke opp en høyere himmel med raushet, forsoning og fellesskap, snakket han om «amerikansk blodbad», nasjonalisme og en politisk elite som kun har vært opptatt av å berike seg selv og de velstående.

– Det ville trolig vært smartere å framstå mer raus og samlende, slik vi så tendenser til på valgnatten. USA har lenge vært sterkt polarisert, og det ser bare ut til å forsterke seg under Trump, som har republikansk flertall i begge kamre i Kongressen, påpeker Tågvold Flaten.

Han forventer at Trump nå vil fortsette å omgjøre en rekke av Obama sine presidentordrer, slik han allerede har gjort for å begrense «byrden» ved helsereformen Obamacare. Foreløpig er det uklart hvordan Trump og det republikanske flertallet skal klare å snekre sammen en angivelig bedre og billigere ordning.

Trang start på flere fronter

Trump fikk en trang start lørdag, da hundretusenvis gikk i gatene i Washington og andre byer med et Trump-kritisk budskap, med appell om toleranse, mangfold og respekt for minoriteter.

Trump valgte i går å raljere med deltagerne, som om de ikke hadde benyttet seg av stemmeretten:

– Jeg så på protestene i går, men hadde et inntrykk av at vi akkurat har hatt et valg. Hvorfor stemte ikke disse menneskene? spurte Trump på sin egen twitterkonto.

Trump vakte også oppsikt under sitt besøk i CIA-hovedkvarteret lørdag, der han erklærte at han støtter CIA «tusen prosent». Han omtalte samtidig seg selv i tredje person, da han hevdet at «det finnes ingen som føler sterkere for etterretningsmiljøet og CIA enn Donald Trump».

Tidligere CIA-sjef John Brennan sa etter besøket at han var opprørt over Trumps «selvforherligelse da han snakket til pressen foran minneveggen for CIAs helter», og at «Trump burde skamme seg».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden