Nyheter

– Blir verre med den nye arbeidsmiljøloven

LO mener regjeringen ikke gjør nok for å bekjempe dårlige forhold i det svarte arbeidsmarkedet. – Urimelig kritikk, svarer regjeringen.

Bilde 1 av 2

Landsorganisasjonen (LO) slår på stortrommen og mener regjeringen må gjøre mer mot det som kalles sosial dumping, av dårlige lønn og arbeidsforhold.

– Det virker som regjeringen er opptatt av sosial dumping i media, men når man kommer til de konkrete tiltakene er det vanskelig å få gjennomført, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til Vårt Land.

Onsdag kunne Vårt Land fortelle at flere hjelpeorganisasjoner opplever en økende grad av EØS-borgere som jobber svart. Med høy arbeidsledighet i hjemlandet føler flere at det er bedre å jobbe svart i Norge enn å ha ingen jobb. Kirkens Bymisjon i Oslo og Robin Hood-huset i Bergen uttalte at de har hørt om flere historier der folk utnyttes grovt av useriøse arbeidsgivere. Flere oppgir å få oppsigelse uten grunn og lønninger til lave 30 kroner timen.

– Det er en skremmende utvikling som vi har jobbet hardt for å snu. Mange av dem som kommer hit tror at det skal være gode arbeidsforhold i Norge, men blir sjokkerte over hvor ille det kan være enkelte steder, sier Tinnlund i LO.

LES SAKEN: Reddes av frivillige hjelpere

Skylder på arbeidsmiljøloven

LO protesterte stort da den nye arbeidsmiljøloven trådte i kraft for en drøy måned siden. De mener nettopp den vil svekke mulighetene til å avdekke kritikkverdige arbeidsforhold i fremtiden.

– Den nye loven undergraver det organiserte arbeidslivet ved å åpne for midlertidige ansettelser og fjerne kollektiv søksmålsrett. Da blir det vanskeligere å bekjempe sosial dumping, sier Tinnlund.

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Kristian Dahlberg Hauge (Frp), sier den kollektive søksmålsretten ikke har noe med debatten om sosial dumping å gjøre.

– Da vi fjernet søksmålsretten var bakteppet at den faktisk ikke har vært brukt en eneste gang. Jeg er derfor overrasket over at det løftes fram av LO som avgjørende i debatten om sosial dumping, sier Hauge.

Han hevder det er lite regjeringen kan gjøre for de arbeidssøkende EØS-borgerne.

– Det er en viktig forutsetning at hvis man kommer til Norge som EØS-borger for å søke arbeid, skal man kunne forsørge seg selv. Hvis man ikke klarer å forsørge seg her, da må man dra tilbake, sier Hauge.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Øker straffene

Et av regjeringens tiltak mot sosial dumping, har vært å øke strafferammen for grove brudd på arbeidsmiljøloven, fra to til tre år.

– Det hjelper ikke hvis risikoen for å bli tatt er minimal. De seriøse som følger loven blir utkonkurrert slik det er nå, sier Tinnlund i LO.

Hauge mener de økte strafferammene viser at regjeringen tar arbeidskriminalitet på alvor.

– Det synes jeg er en urimelig kritikk fra LO. Å øke strafferammene er et sterkt signal og et viktig virkemiddel for å kunne slå ned på useriøse arbeidsgivere som driver ulovlig.

Statssekretæren sier regjeringen allerede er godt i gang med å ta de useriøse aktørene.

– Faktum er at denne regjeringen leverer økt innsats og flere tiltak mot arbeidskriminalitet enn hva som har vært gjort tidligere. Vi har økt budsjettet til Arbeidstilsynet med 40 millioner, noe som innebærer at tilsynet i fjor kunne øke innsatsen med 15 prosent. I 2016 skal det også etableres et nasjonalt etteretningssenter mot arbeidskriminalitet hvor de aktuelle etatene kan jobbe på tvers, sier Hauge.

LES OGSÅ: Avviser rom-bakmenn i Skandinavia

– Må forsørge seg selv

LO frykter det vil skje en økning av sosial dumping hos EØS-borgerne som ikke har annet valg enn å jobbe svart.

– De er ofte allerede i en meget vanskelig situasjon og kan dermed lett bli utnyttet i useriøse arbeidsforhold, sier LO-sekretær Tinnlund.

LES OGSÅ: Fattige europeere bor i norsk slum

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter