Nyheter

– Hoppet over viktig punkt

– Bispedømmet slet med å gi et tilfredsstillende tilbud til 
et stadig voksende antall katolikker, skriver Oslo katolske bispedømme.

Fungerende administrasjons­leder i Oslo katolske bispedømme, Lisa Wade, svarer ikke direkte på spørsmålene om de noen gang gjorde en lovlighetsvurdering av «telefonkatalogmetoden», men gir denne forklaringen på hvordan denne praksisen oppsto:

Stadig flere katolikker

«Bispe­dømmet slet med å gi et t­ilfredsstillende tilbud til et ­stadig voksende antall katolikker som kom til messe og oppsøkte oss på andre områder, og dette stemte ikke overens med antallet medlemmer. Lønninger til 31 nye prester og nye og utvidete kirkebygninger koster penger og tilskuddet fra staten er basert på registrerte medlemmer.

LES OGSÅ: Biskoper advart om mulige lovbrudd

Som nevnt tidligere startet noen medarbeidere å kartlegge katolikker med utgangspunkt i nasjonalitet. De visste at for ­eksempel 90 prosent av polakkene er katolikker og nesten 80 prosent av litauerne.

Slik begynte den utilfredsstillende praksisen for registrering av en del av medlemmene. Fremfor å sende ut et brev og be om avkreftelse eller bekreftelse, hoppet man over dette vesentlige punktet og sendte i stedet ut medlemsbladet, menighetsblad og annen informasjon. Hvis de ikke hørte noe negativt, regnet de med at dette var å betrakte som et samtykke.

Bekymringsmeldinger

Etter hvert kom det bekymringsmeldinger fra ulike deler av organisasjonen. Praksisen ble drøftet på et bisperådsmøte i februar 2013, og det ble bestemt at et brev om samtykke skulle sendes ut. Men dessverre tok ingen riktig fatt i dette, og saken falt mellom mange stoler.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter