Nyheter

Biskop roser omstridt dåp av Reza

Biskop Erling Pettersen brukte saken om asylsøkeren Reza som modell da bispemøtet vedtok dåp-veiledning av asylsøkere.

Bilde 1 av 2

– Det var ikke bare en katekismelære, men en samtale på dypet om hva troen betyr. Han deltok aktivt i menigheten og i gudstjenestefellesskapet. Han fikk også en realitetsorientering om at dåp ikke var ensbetydende med opphold.

Det sa biskop i Stavanger bispedømme­ Erling Pettersen fra vitnestolen da anken i Reza-­saken­ gikk for Borgarting lagmannsrett denne uken. Retten skal ta stilling til om den afghanske asylsøkeren Reza er en ekte konvertitt, eller om han sier han er kristen for å få opphold i Norge.

Reza søkte asyl i Norge i 2009 med begrunnelse at han ikke hadde noen i Afghanistan. Han fikk avslag fra Utlendingsdirektoratet litt over ett år etter. I juni 2011 ble han døpt i Varden kirke i Stavanger av sokneprest Helge Hansen.

Støttespillere fortalte i retten at Reza etter tilbakesendelsen for ett år siden, har levd et tilbaketrukket liv i Kabul. Han må skjule sin tro og unngår steder han frykter han skal bli gjenkjent.

LES OGSÅ: – Vi kan vinne anken

Problematisert dåp

Pettersen, startet sitt vitnemål med å fortelle om og dele ut veilederen for dåp av asylsøkere som bispemøtet vedtok i forrige uke. Pettersen­ var saksordfører for saken, og brukte Reza-saken som modell for veilederen.

– Vi har heller problematisert dåp enn å oppfordre til dåp av asylsøkere. Kirken har hele tiden vært tydelig på at vi må sørge for en god, adekvat dåpsopp-
læring over tid. I Reza-saken har det vært tre måneders undervisning og samtaler, noe som er betydelig mer enn en etnisk norsk må gjennom, forklarte biskopen.

Reza-saken er den første konvertittsaken han har engasjert seg i som biskop. Pettersen har møtt Reza ved to anledninger, blant annet i en tre timer lang samtale i bispeboligen.

Troskompetanse

– Jeg opplevde at jeg snakket med en kristen bror. Det var ganske tøft at den opplevelsen ble kraftig devaluert i tingrettens dom, sa han.

Pettersen brukte et utdrag fra veilederen for å understreke sitt syn på hvem som er best skikket til å vurdere et menneskes tro: «Myndighetene kan ikke avgjøre om grunnlaget for dåp er riktig – det er kirkens kompetanse».

– Jeg har opparbeidet evnen til å skjelne mellom det ekte og det uekte. Det hører med til de nådegavene en biskop bør ha, sa han Pettersen.

Sokneprest Helgesen vitnet også til fordel for Reza. Tidlig i 2011 begynte Reza å gå til gudstjeneste i Varden kirke og han ytret ønske om at han ville bli døpt.

– Jeg sa at han måtte få dåpsopplæring. For Rezas del ble det mange samtaler.

Feste i livet

Hansen fortalte­ at Rezas motivasjon ikke var asylsøknaden, men at han ble trukket mot personen Jesus og kirken.

– Han fikk et nytt eksistensielt feste i livet. Han erfarte kjærlighet og at han var noe og noen. Min erfaring gjennom hele opplæringsperioden var at han ikke tenkte strategisk, men var opptatt av hvem han ville høre til, sa han.

Hansen mener at han som prest og teolog har en særlig god forutsetning for å vurdere en annens tro.

– Jeg ville merket om den var innstudert, sa han.

LES OGSÅ: Solberg: Kirken har ikke veto i konvertittsaker

Troverdighet.

Årsaken til at staten ikke har trodd på Reza, er at de mener han mangler troverdighet – han har blant annet­ endret på sin asylforklaring underveis­ og blitt tatt i løgn.

Statens prosessfullmektige, Eli Husjord, påpekte at Reza hadde­ et lavt refleksjonsnivå om trosskiftet.

– Både når det kom til hvorfor han valgte den kristne tro, og omkring konsekvensene det kunne få at han valgte bort islam­, sa hun i sin avslutnings-
prosedyre.

Husjord mener at presters vitnemål­ ikke automatisk kan legges til grunn i konvertittsaker.

– Nære relasjoner kan føre til at det er vanskelig å se hele bildet. Asylsøkere kan lett innta en atferd de ønsker å vise utad, sa hun.

Dom i saken er ventet å falle innen fire uker.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter