Nyheter

Betaler 12.000 for ny «jomfruhinne»

Nordmenn tilbys operasjon i Litauen for å få ‘dyden’ gjenopp-
rettet. Ved MiRA-senteret får de av og til henvendelser fra kvinner som 
vurderer slike inngrep.

Det litauske firmaet Nordestetics mener det er et marked for såkalt jomfruhinne-operasjon i Norge. De har derfor opprettet en norskspråklig nettside, som mellom tilbudene om rumpeløft, fettransplantasjon og brystforstørrelse, reklamerer for «rekonstruksjon av jomfruhinnen».

– Når det gjelder selve inngrepet, så kommer alt an på hvor utslitt jomfruhinnen er. Hvis defekten­ er liten, så sys kanter av selve jomfruhinnen sammen. Hvis jomfruhinnen ikke finnes lengre, så strammer kirurgene skjedeåpningen, skriver Agne Guigaite, med tittelen «kundeservice representant», i en epost til Vårt Land.

«Ønsket om å rekonstruere jomfruhinnen er ofte kulturelt betinget», skriver de på nett-
siden sin, som har norskspråklig kundeservice­, lokker med «profesjonelle kirurger» og null ventetid. Prislapp på «ny jomfruhinne­»: 12.000 kroner.

LES OGSÅ: Oslo-foreldre dømt etter jomfrusjekk

Advarer mot inngrep.

Hvor mange nordmenn som foretar dette inngrepet hos dem, vil de ikke oppgi.

– Men veldig mange nordmenn kommer til oss for ulike plastiske og intime operasjoner, og tallet øker hvert år, skriver Guigaite.

Ved MiRA-Senteret, som er et ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn, får de av og til henvendelser fra kvinner som vurderer slike operasjoner. Kvinnene får klar tale:

– Vi har en politikk på at det er jentenes eget valg om de ønsker å ha et seksuelt forhold før ekteskapet. Et forhold som er basert på løgn, er uansett ikke et godt utgangspunkt for ekteskapet, sier leder Fakhra Salimi.

LES OGSÅ: Derfor finnes ikke «jomfruhinnen»

Kvinneundertrykkelse.

Leder­ i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, peker også på flere problematiske sider ved intimkirurgien­:

– For det første er den et medisinsk­ unødvendig inngrep. For det andre er den religiøst betinget­ og bidrar til kvinne-
undertrykkelse.

– Kan inngrepet i enkelte tilfeller forsvares?

– Det er vel slik at noen ganger opplever man at det kun finnes dårlige løsninger, men at én løsning framstår som mindre dårlig, sier han.

LES OGSÅ: 'Fortell ungdom at jomfruhinnen ikke finnes'

Fikk tommel opp.

Han kjenner ikke til norske klinikker som tilbyr denne type inngrep i dag. Fram til 2005 hadde imidlertid Volvat Medisinske Senter «operativ rekonstruksjon på jomfruhinnen» i katalogen sin. Hvert år la 10- 12 kvinner seg under kniven.

Praksisen gikk ikke ubemerket hen. I 2002 gikk den offentlige debatten så hett for seg at klinikken i en periode stanset operasjonene i påvente av en etisk vurdering.

Da de fikk klarsignal fra Lege-
foreningen, Sosial- og helse-
direktoratet og Fylkeslegen i Oslo, startet de opp igjen.

– Grunnen til at vi sluttet med disse operasjonene skyldtes en etisk vurdering fra ledelsen og legene våre, sier Christian W. Loennecken­, sjeflege og medisinsk ansvarlig i Volvat-gruppen.

LES OGSÅ: Blir jomfru på nytt

Helt forferdelig.

Fortsatt kan leger i Norge med loven i hånd utføre slike inngrep. Men strengere reguleringer ser ikke leder i Rådet for legeetikk behov for.

– Jeg tror man kommer vel så langt i å appellere til yrkesutøvernes etikk. Dette er ikke noe å ha på CV-en, sier Svein 
Aarseth.

Forbud har heller leder av Stortingets helse- og omsorgskomité troen på.

– Dersom du lager et forbud mot dette, så er det jenta eller kvinnen i en desperat situasjon som blir rammet, sier Kari Kjønaas­ Kjos (Frp).

LES OGSÅ: Kristent nettsted får ros og ris om 'jomfruhinne'

Vil løfte saken politisk. 


– Men er det greit å løse kulturelle 
problemer på operasjons-
bordet?

– Nei, ikke i det hele tatt, og mitt umiddelbare svar at dette burde vært forbudt. Men dette­ er et større spørsmål enn å si ja eller nei til forbud. Vi må se på hele problemstillingen hvordan vi kan løse det og bidra­ til å rette­ oppmerksomhet på det, sier Kjønaas­ Kjos, som varsler at hun vil løfte saken 
politisk.

– Jeg ønsker også at dette blir tema i skolen, da fakta om «jomfruhinne» kan hjelpe enkelte­ jenter som står i dette spørsmålet, sier hun.

LES OGSÅ: Norges største ungdomsblad brukte jomfruhinne-begrepet ukritisk

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter