Nyheter

Derfor finnes den ikke

«Jomfruhinnen» er slett ingen hinne, og den blir ikke borte ved første samleie, ifølge legestudent.

– Å bruke begrepet «jomfruhinne» er med på å opprettholde myter knyttet til strukturen i underlivet som slett ikke er en hinne, men en robust slimhinnekrans som utgjør skjedens trangeste punkt. Det er ikke en heldekkende hinne, men en smultringformet struktur. Det er nesen alltid et hull i midten av den, og den er tøyelig, sier Ellen Støkken Dahl, legestudent og en av forfatterne bak informasjonsbloggen Underlivet

«Jomfru»-delen av ordet mener hun skaper inntrykk av at denne strukturen kun er forbeholdt mennesker som ikke har hatt sex, men dette er feil, understreker Støkken Dahl.

LES MER: Kristent nettsted gir råd om jomfruhinne

Tøyelig

– Siden strukturen er så tøyelig er det ikke sikkert den blir skadet under sex. Det er bare hvis den blir skadet at man får en blødning ved første samleie. Dette skjer rundt halvparten av kvinnene, sier hun.

LES OGSÅ: Norges største jenteblad skrotet begrepet i fjor

Faktisk kan man vanligvis ikke se noen forskjell på strukturen hos kvinner som har hatt sex og kvinner som ikke har hatt det, ifølge henne.

– Med andre ord blir den ikke borte ved første samleie, slik mange tror, og dermed blir for eksempel ideen om såkalte jomfrusjekker helt absurd, ifølge Støkken Dahl.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter