Nyheter

Ber prestene sjekke asylsøkeres tro

Skal sende ut konvertitt-veiledning til alle landets prester og menigheter.

I flere saker har prester og biskoper støttet asylsøkere som har konvertert, men som utlendingsmyndighetene ikke har trodd.

– Det er vi som har best kompetanse her, men vi opplever at anbefalinger som kirkeledere gir veldig ofte tilsidesettes. Jeg reagerer sterkt når jeg i begrunnelsen for en utvisning leser at «den norske stat kan ikke se at den religiøse overbevisning er ekte», sa daværende Sør-Hålogaland-biskop Tor B. Jørgensen for to år siden.

– Jeg har ikke grunnlag for å si at de har vært naive, men det er opp til domstolene og UNE til slutt å gjøre seg opp en helhetsvurdering, sa statsminister Erna Solberg i fjor sommer om ansatte i Den norske kirke.

– Ikke kritikkverdig dåpspraksis

I neste ukes bispemøte kommer biskopene til å vedta en veileder som skal sendes ut til landets prester og menigheter, melder Dagen.

Bispemøtets sekretær Christofer Solbakken avviser at den store asylstrømmen den siste tiden er årsaken til at veilederen kommer nå.

– Det er en aktuell problemstilling, og mange er usikre på hva som gjelder. Dette har vært aktuelt de siste fire-fem årene, sier Solbakken til Dagen.

Fungerende preses i bispemøtet i Helga Haugland Byfugliens sykefravær, Halvor Nordhaug, mener dåpspraksisen i Den norske kirke ikke er kritikkverdig.

– Vi i Den norske kirke har ikke grunn til å tro at dåp er foretatt på feil grunnlag, sier Nordhaug til Dagen.

Asylsøkeren må selv be om dåp

I veilederen som er laget med bakgrunn i retningslinjer fra Norges Kristne Råd og lignende brosjyrer fra Danmark og Tyskland, står det blant annet at:

• det er asylsøkeren selv som skal be om å bli døpt

• forrettende prest avgjør om det er grunnlag for dåp

• det bør brukes tid på dåpsforberedelsene slik at dåpskandidaten kan modnes

• sjelesorg, bønn og åndelig veiledning bør være en del av forberedelsen til dåpen.

• det er viktig å avklare asylsøkerens motivasjon for dåpen, som ikke automatisk vil gi opphold

• asylsøkeren bør gjøres oppmerksom på konsekvenser ved en eventuell hjemsendelse

• hvis asylsøkeren får avslag på oppholdstillatelse, kan menigheten hjelpe til med å opprette kontakt med en lokal menighet i landet asylsøkeren blir sendt til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter