Nyheter

Barnefront mot Høyre

KrF-lederen sier Høyre-plan om å vrake kontantstøtten kan få betydning for fremtidig samarbeid. Serverer også et siste varsko mot asylbrudd.

Bilde 1 av 2

I talen til partiets landsstyre gjorde fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen Høyre og Ap nærmest som en enhet i deler av familiepolitikken.

– Jeg må si at det er oppsiktsvekkende at det nå ser ut til at H stiller seg sammen med Ap i familiepolitikken, sa Eriksen til forsamlingen.

Selv om utkastet fra Høyres likestillingsutvalg ennå ikke er vedtatt politikk, har alarmen gått i KrF. At nettopp «kontantstøttevennen» Høyre lanserer tanker om å skrote kontantstøtten skaper uro i KrF.

LES OGSÅ: Akkurat nå er Frp-Sandberg myk mot KrF

Samarbeids-krøll

Om landsmøtet vedtar dette neste år kan det få politiske følger.

– Det skjer nå et ideologisk skifte i Høyre, sier Eriksen til Vårt Land.

– Hvor vanskelig er det om ikke Høyre legger dette i skuffen?

– I alle fall vil det få stor innvirkning på en av de sakene som nettopp har vært viktig for KrF i et sentrum-høyre-samarbeid.

– Så når Ap og Høyre er like, så kan dere like godt velge Ap?

– Det skal ikke jeg forskottere nå. Men det er en problemstilling, svarer Eriksen.

Blå klut

Eriksen sa i talen at både Høyre og Ap legger opp til store endringer i familiepolitikken.

– Det er bra at det diskuteres og det synliggjør også store ideologiske forskjeller på dette området. Problemet er at de vil tvinge småbarnsforeldre inn i en A4-modell som ikke tar hensyn til at alle familier er forskjellige, sa Eriksen.

KrF-toppen tok oppgjør med oppfatningen om at familiene må tilpasse seg arbeidslivets behov.. For henne handler det om å tenke motsatt.

– Det er de enkelte som må finne den balansegangen som er riktig for sin familie. Ikke som Tina Bru i Høyre sier: «Det er viktigere å prioritere at flere skal delta i arbeidslivet enn at foreldre skal få mer tid med barna.» Eller som konsekvensen av Aps «valgfrihetsprosjekt» er: Du skal få ventestøtte hvis du velger det vi mener er riktig.

LES OGSÅ: Partikolleger stopper Venstre-lederens heldagsskole

Mot asylbrudd?

Eriksen gjentok parolen om at «ryktet om kontantstøttens død er betydelig overdrevet. Første halvår 2015 brukte eksempelvis 41 prosent av alle familier med barn i målgruppen denne støtteordningen.

– Vi har Sp som alliert i denne kampen, og vi håper at Høyre ikke forlater sitt standpunkt, sa hun.

KrF-toppen skjerper nå tonen betraktelig i det asyloppgjøret som regjering og forlikspartnere på Stortinget står foran. I ukene som kommer blir det klart om regjeringen får støttepartiene sine med bak innvandringsminister Sylvi Listhaugs innstrammingspakke.

KrFs grunnkrav er å verne om retten til familieliv, respektere folkeretten og behandle barna som kommer hit på en god og verdig måte.

– Dessverre stryker regjeringens innstramningslov på alle disse punktene. Det må Stortinget rette opp, utbrøt Eriksen.

LES OGSÅ: I disse sakene risikerer Høyre å miste støtte fra KrF

Finnes smertegrenser

Eriksen talte på partiledelsens vegne – stortingsgruppen har ennå ikke konkludert. Og forhandlingene på Tinget er ennå ikke i full gang.

– Men du kom med en siste advarsel til regjeringen om å komme KrF i møte?

– Det er viktig å få sendt et signal om hvordan alvoret er, ikke bare for KrFs side. Dette er den første muligheten vi hadde til å være tydelig. Det finnes smertegrenser for KrF hva vi kan være med på, svarer Eriksen.

Eriksen brukte også talen til å lansere KrFs resept mot ledigheten. Partiet satser på økt oljepengebruk for å få den ned.

– Vi viderefører arven etter Hans Nilsen Hauge ved å satse på mer gründervirksomhet og innovasjon. KrF skal være den beste partneren for et samfunnsbyggende næringsliv, sa hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter