Nyheter

– Bare se på religiøse USA

At det er liberalisme som har endret europeeres menneskesyn og dermed åpner for dødshjelp, er ikke Frp-politiker Sivert Bjørnstad med på.

Frp-politikeren sier at han anser seg som kristen, men synes det er vanskelig å se en sammenheng mellom holdninger til dødshjelp og at samfunnet mindre enn før bygger på et kristent menneskesyn.

– USA er for eksempel langt mindre sekulært enn Norge. Når man til og med der åpner opp for dødshjelp og klarer å begrunne det overfor en befolkning som er langt mer religiøs enn i Norge,­ blir det merkelig å framstille det slik, sier Bjørnstad, stortings-­representant for Frp.

SE DIREKTE FRA ARENDALSUKA: Religionsdebatt i regi av Vårt Land med tidligere Jesus-soldat Rut Helen Gjævert

- Mindre gudfryktig

Professor emeritus Bernt T. ­Oftestad sa i mandagens Vårt Land at han mener at politisk liberalisme gir større rom for dødshjelp. Oftestad mener at det henger sammen med at Europa ikke lenger bygger på grunntanken om at noe er større enn mennesket selv, og at det kristne menneskesynet der en Gud har skapt mennesket og gitt livet i gave, ikke er like framtredende.

– Jeg stusset på uttalelsen om at man ikke lenger tror på noe som er større enn seg selv, sier Bjørnstad.

Han mener at tanken som preger debatten og samfunnsutviklingen, er at det som er større enn en selv, er selve mennesket og livet.

– Det tror jeg vi skal være glad for. Det er mye ved samfunnet som er bedre nå enn for 200 år siden.

Samtidig tror Bjørnstad at samfunnet har blitt mindre gudfryktig de siste hundreårene.

– I vikingtida slaktet man mennesker for å ofre dem til ­gudene. Det er bra at vi ikke gjør det, og det er også fordi mennesket har blitt mer tenkende og sett bort fra de religiøse dogmene­ som noen har tjent på tidligere, sier han.

LES OGSÅ: Katolsk eksorsist mener narkotika og hemningsløs sex er årsaker til besettelse

California

Dødshjelp ble igjen et tema da amerikanske Betsy Davis (41) døde etter et legeassistert selvmord i juli, litt over en måned etter at staten California innførte en lov som åpner for dette. Davis led av sykdommen ALS. Hun inviterte sine nærmeste til en feiring av livet over to dager, før hun på slutten tok medikamentene som gjorde slutt på livet.

Bjørnstad tror dødshjelp blir allment akseptert og utbredt i den vestlige verden i løpet av de neste par tiårene. Han mener at politisk liberalisme har gjort samfunnet bedre, for alle.

– Hvis man ser stort på det og vurderer ideologier opp mot hverandre, er liberalismen den ideologien som har overlevd best siden 1700-tallet og ført til at verden er et bedre sted, både for religiøse og ikke-religiøse, og særlig ved at ikke-religiøse får lov til å leve på jorda.

LES OGSÅ: «Tilhengere av aktiv dødshjelp har vind i seilene - vårt svar må være livet», skriver KrFs Erik Lunde

Argumentene

Filosofiprofessor Lars Johan Matestvedt sa i Vårt Land mandag at den liberale argumentasjonen om å ­bestemme over eget liv stammer fra en kristen filosof, John Locke. Men Locke understreker ifølge Matestvedt at du ikke selv kan ta eget liv eller få hjelp til det.

– Det er nemlig Gud som ­bestemmer inngangen og utgangen på livet. Det som skjer i moderne tid er at Gud forsvinner ut av ligningen, sa Matestvedt.

Han mener at kristne som argumenterer med Gud, ikke vil få gehør hos personer som ikke har en gudstro, og at kristne må bli flinkere til å ta i bruk liberale argumenter.

Bjørnstad synes det er positivt at religiøse stemmer deltar i ­offentlig debatt, men understreker at religion ikke må prege den nasjonale, politiske debatten.

LES OGSÅ: Islam Net tilbyr halal-jobber på internett

– Privatsak

– Jeg synes som kristen at det er et gode at staten og religionen skilles. Religion er først og fremst en privatsak ­eller i ­organiserte fellesskap der du selv velger å delta. Jeg synes ikke det skal prege den politiske debatten. I et lovgivende organ er det vanskelig å se argumenter for at religion skal styre debatter der, særlig fordi man har flere religioner enn tidligere, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter