Klima

– Bare prøv på flyavgift

Alle partiene er enige om at forurenser skal betale, men det blir vanskelig når forurenser faktisk må betale, sa Erna Solberg.

Veggene lyste grønt i Folkets hus i Oslo da kirke, fagbevegelse og miljøbevegelse fredag inviterte til konferansen «Broen til fremtiden» for tredje gang. Statsminister Erna Solberg (H) kom for å snakke om grønn omstilling.

Hun startet med å vise et bilde av seg selv i rosa kjeledress, med solbriller, hjelm og hendene i været.

– Dette bildet er fra tidligere i uken. Vi feiret Hydros endelige beslutning om å gjennomføre et fullskala pilotanlegg for aluminiumsproduksjon på Karmøy. Det er et eksempel på hvordan mye skal på plass og prosessen tar tid, men viser også at det grønne skiftet er i gang, sa statsministeren.

Nye konflikter

Hun sa at dette har vært en god uke for fremtidsjobber for det grønne skiftet. Fredag kom også nyheten om at solcelleselskapet Elkem Solar starter produksjon på Herøya og oppretter 70 arbeidsplasser.

– Ved hjelp av lavere kronekurs, går vi nå inn i en ny æra for solcelleproduksjon, ikke helt ut til å lage waferne, men med alt før det.

LES KOMMENTAR: «Det grønne skiftet kommer ikke med denne kommisjonen»

Solberg understreket at det er lett å være enige om målene for å få ned klimagassutslipp, men verre når det kommer til det som da må gjøres, både internasjonalt og i Norge.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hun sa at de norske utslippene fra landbruket skal ned, men vi skal fortsatt ha matproduksjon. Utslippene fra samferdsel skal også ned, samtidig skal det bo folk spredt i Norge.

– Er det enkelt? Nei, forsøk dere med en flyseteavgift, så skjønner dere at det ikke er enkelt. Det er utrolig enkelt på landsmøter i alle partier å si at forurenser skal betale, men vanskelig når forurenser skal betale. For da skaper det endringer. Men vi kommer inn i flere sånne konflikter framover, sa Solberg.

Grønn skatt

Solberg snakket også om at utsiktene i norsk økonomi er annerledes enn vi har vært vant til i mange år.

– Blir det da vanskeligere å få til tiltak der forurenser betaler?

– Det blir vanskeligere ved at det vil bety at noen arbeidsplasser forsvinner før andre kommer til, eller at det blir større kostnader i noen produksjoner.

LES OGSÅ: Grønt utvalg får stryk: – Vil forsterke miljøproblemene

På Stortinget jobber en arbeidsgruppe med Venstre, KrF, H og Frp nå for å bli enige om forslag til grønne skatter og avgifter.

– Mange har signalisert at grønn skattekommisjon ikke traff helt, og det er nok mye det må gjøres noe på. Vi skal gjennomføre prinsippet om at forurenser må betale. Det betyr at hvis det må bli dyrere på noen av områdene som er skadelig for miljøet, må det faktisk bli billigere på de andre områdene. Hvis ikke blir det et høyere skattenivå og færre arbeidsplasser, sier Solberg.

Blod og svette

Medieforsker og klimaaktivist Andreas Ytterstad synes Solberg må tenke mer på verdens karbonbudsjett enn på å øke inntektene fra oljebransjen.

– Solberg snakker om at vi må se helheten. Jeg mener at den helheten er det karbonbudsjettet som sier hvor mye fossil energi i kan bruke før verden når tålegrensa. Det er dette som er bunnlinja, ikke en løs kombinasjon av noen gode miljøtiltak mens det er full trøkk i olje- og gassnæringen, sier Ytterstad.

LES MER: – Erna Solberg skyver grønn framtid foran seg

Statsministeren sa at det blir vanskelig å få gjennomført miljøtiltak hvis det går for hardt ut over velferden. Elisabeth Briseid i Besteforeldrenes klimaaksjon ga henne et broderi, og ba henne bli en Churchill for vår tid.

– Churchill sa at det ville bli blod, svette og tårer. Det var en ting som gjaldt: Å vinne krigen! Vi kan ikke tenke at gassen er broen til fremtiden. Da lurer vi oss selv, sier Briseid.

Ytterstad understreker at det er ti år siden Stern-rapporten kom som sa at det koster mer å vente med tiltak som bremser oppvarmingen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima