Nyheter

Hardt ut mot skatteforslag

Den grønne skattekommisjonens forslag vil forsterke, ikke løse miljøproblemene, mener kritikere.

Onsdag la Grønn skattekommisjon fram sine forslag til hvordan regjeringen kan gjøre det dyrere å forurense og billigere å leve miljøvennlig. Utvalget får hard kritikk.

LES KOMMENTAREN: Grønn papirtiger

Marius Holm, leder for Zero, synes det er katastrofalt at utvalget ikke kommer med forslag som vil få ned utslippene i transportsektoren.

– Disse løsningene vil gjøre bensin billigere. Det er åpenbart at dette vil gi økte utslipp fra transport, sier Holm.

For optimistisk

Utvalget har blant annet kommet med forslag til både «pisk og gulrøtter».

De foreslår karbonprising for å redusere klimautslipp, og økte avgifter på bruk av bil i storbyene for å redusere lokale utslipp. Gulroten er skattekutt på 25-30 milliarder kroner for personer og selskaper.

LES OGSÅ: Store land gir signaler om ambisiøs Paris-avtale

Utvalget anslår at utslippene med deres forslag kan gå ned med ett til to millioner tonn CO2 i året. Det tror Holm er for optimistisk.

– Jeg tror disse forslagene vil gi en total utfasing av biodrivstoff og bråstopp i elbilsalget, sier han.

Forslag som fungerer best i teorien

Arild Hermstad, leder for Framtiden i våre hender (FIVH), synes utvalget har lagt forutsetninger som fungerer best i teorien.

– Det er nesten bare disse som sitter i dette utvalget som tror at kvotesystemet kommer til å løse utslippsproblemene. Det er oppsiktsvekkende at de legger det til grunn, sier Hermstad.

Han synes også det er en svakhet at utvalget ikke har sett mer på hvilke tiltak det er mulig å få gjennomført, og mener at det har vært mer opptatt av økonomisk effektivitet, enn hva som er smartest for å nå målet om å få ned utslipp.

– Utvalget bidrar med skuffende lite nytt. Dette ble ganske teoretisk, og mange av forslagene vil det være politisk ekstremt vanskelig å gjennomføre, sier han.

Møter politisk motstand fra Ap og KrF

KrF mener rapporten i for stor grad legger opp til at klimautslippene kuttes i utlandet framfor i Norge.

– Det er en tenkning vi er uenige i og som vil sette Norge på sidelinjen og mangle den nødvendige omstillingen vi trenger. Alle sektorer må bidra, også de kvotepliktige, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

LES OGSÅ: Ateisten Kjetil Østli dro til bibelbeltet for å vise fram virkeligheten

Ap er langt på vei enig:

– Vi ser, i likhet med miljøbevegelsen, at dette er anbefalinger som i liten grad vil føre til atferdsendringer og utvikling av ny teknologi. Utslipp blir dyrere, men uten at det stimuleres til nye løsninger, sier partiets energi- og miljøpolitiske talsmann Terje Aasland til NTB.

Blir billigere å forurense

Naturvernforbundet (NNV) er også kritisk til at avgiftene på utslipp fra industrien kan trappes ned.

– Dette vil bare gjøre det billigere for oljeindustrien å forurense og dermed øke presset på å ta opp olje i stadig mer sårbare områder, sier fagsjef Holger Schlaupitz i NNV.

Noen oppturer blant forslagene

Andre forslag vekker begeistring. Hermstad i FIVH synes det er positivt at utvalget ønsker å få ned forbruket av kjøtt, men mener at det ville vært bedre å legge en avgift på alt kjøtt som selges i butikkene, framfor å gjøre det dyrere å produsere kjøtt i Norge slik utvalget foreslår.

LES OGSÅ: Sier ja til gruveavfall i nasjonal laksefjord

Utvalget mener også at taxfree-ordningen må fjernes, fordi den gjør flytrafikk billigere.

– Det har vi ment veldig lenge. Det er en av de bra tingene utvalget foreslår, sier Hermstad.

Utvalget foreslår å innføre en avgift på inngrep i naturen. Det støtter NNVs Maren Esmark.

– Det er også bra at kommisjonen foreslår at miljøskadelige subsidier, for eksempel til skogsbilveier, avvikles, sier hun til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter