Nyheter

Bare én gikk for mistillit

Normisjons generalforsamling vil legge fortiden bak seg – landsstyret får fortsette.

GRIMSTAD: Tross kritiske innvendinger til landsstyrets håndtering av «generalsekretær-saken» og flyttingen av organisasjonens misjonsskole, fikk Alf Henry Rasmussen ikke med seg én eneste delegat på forslaget om å utrykke mistillit til landsstyret.

LES MER: Sparket sjefen – vurderte å gi seg som leder

Frykter «frykt-kultur» i Normisjon

– Generalforsamlingen bør unnlate å gi det sittende landsstyret godkjent-stempel, oppfordret den tidligere regionlederen og Normisjon-misjonæren på bakgrunn av ledelsens takling av disse sakene.

– Jeg hadde ingen forhåpninger om å få flertall. Men på bakgrunn av de mange tilbakemeldinger jeg har fått i forkant, med tilslutning til mitt mistillitsforslag, er jeg litt skuffet og overrasket over avstemningsresultatet, sier Rasmussen til Vårt Land.

Han spør om Normisjon «har fått en frykt-kultur der folk ikke tør å si sin mening».

Generalforsamlingens debatt tirsdag formiddag om treårsmeldingen fra Normisjons landsstyre, var preget av sterkt engasjement for styrket ytremisjonsinnsats og frykt for negative effekter av at Gå Ut Senteret flyttes fra Hurdal til Trondheim.

LES MER: Utfordrer kritisk til skoleflytting og mindre ytremisjon

Fikk honnør for håndteringen

Ansettelsen av Ingvar Torsvik som generalsekretær i juli 2013, og «avsettelsen» av ham et par uker før tiltredelse 1. januar 2014, har også skapt storm både innad i Normisjon og utad. Men Kurt Hjemdal, Normisjons forrige landsstyreleder, bidro til å senke temperaturen i saken da han i debattens innlegg nummer to gav stor ros til styreleder Tormod Kleiven og landsstyret:

– Jeg vil gi landsstyret honnør for at dere etter å ha kommet så feil ut i denne ansettelsessaken, ikke stakk av eller prøvde på bortforklaringer. Det enkleste hadde vært å kaste kortene, men der reiste dere opp og tok stormen i stedet. Jeg har full tillit til dere, og jeg kommer til å stemme på gjenvalg, sa Hjemdal og utløste solid applaus.

I forkant hadde landsstyreleder Tormod Kleiven redegjort for hovedtrekk i handlingsforløpet og det han kalte en «feilansettelse».

– Det vondeste ved denne saken har vært å leve med at vi har rammet Torsvik og hans nærmeste på en måte som til de grader har vært ufortjent. Torsvik spilte med helt åpne kort, og han kan ikke noe for at han ble utsatt for det han ble utsatt for, sa Kleiven.

LES KOMMENTAR: Mye gikk galt for Normisjon, skriver Jan Arild Holbek

Sorg over flytting av misjonsskole

I debatten om Normisjons virksomhet ble det størst engasjement og flest talere som var lei seg for flyttingen av Gå Ut Senteret og frykter reduksjon i antall norske misjonærer.

– Jeg er ikke enig i det landsstyret har gjort. Men nå må vi tenke fremover, sa Gunnleik Seierstad, tidligere generalsekretær i Santalmisjonen.

Han var, som Alf Henry Rasmussen og flere andre talere, opptatt av at generalforsamlingen må peke ut kursen og reelt være det øverste organ i organisasjonen.

LES MER: Vil bli Kristen-Norges stevnested nummer én

Mye «Santalmisjon» i debatten

Det er nå 15 år siden Indremisjonsselskapet og Santalmisjonen fusjonerte og ble til Normisjon, men knapt på noen av generalforsamlingene siden den gang har «Santalmisjonen» vært så hyppig nevnt som i tirsdagens debatt om treårsmeldingen.

Ikke minst var veldig mange tidligere misjonærer og ansatte i Santalmisjonen ivrige pådrivere for å argumentere for opprioritering av «misjon til folkeslagene» – utenfor Norges grenser.

– Alle vi her i Norge har hørt om Jesus. Men det er nesten to milliarder der ute som ikke har hørt det kristne budskapet. Det må vi ikke glemme, sa Gunda Gulbrekken – tidligere Santalmisjonsansatt.

Liv Berit Pilskog, med bakgrunn i Santalmisjonen, bemerket i debatten:

– Jeg hører fortsatt at vi snakker om indre- og ytremisjon, men hvor er Normisjon? Jeg registrerer at man i måten å snakke om dette opprettholder en tenkning om to organisasjoner.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter