Nyheter

Sparket sjefen – vurderte å gi seg som leder

Ansettelsesskandale, millionunderskudd, misjonærnedgang og mistillit er bakteppet når Tormod Kleiven stiller til gjenvalg som leder i Normisjon.

GRIMSTAD: – For meg personlig har imidlertid uroen rundt generalsekretær-ansettelsen og min egen og styrets takling av denne saken, vært tyngst i treårsperioden som har gått, sier Tormod Kleiven til Vårt Land.

Da landsstyret like før jul i 2013 sparket generalsekretæren før han hadde tiltrådt, vurderte Tormod Kleiven å kaste kortene og frasi seg vervet som landsstyreleder i Normisjon.

LES MER: Utfordrer kritisk til skoleflytting og mindre ytremisjon

– En gåte at han stiller til gjenvalg

Kleiven og Normisjon har på flere måter vært gjennom storm de siste årene. Denne uka stiller han likevel til gjenvalg. Og han tror at flyttingen av organisasjonens skolesenter og påstått nedprioritering av misjon til andre land, kan skape enda større engasjement på Normisjons generalforsamling enn generalsekretær-skandalen.

Blant andre den tidligere regionlederen og misjonæren Alf Henry Rasmussen har tatt til orde for å kaste styret fordi han mener dets behandling av saken med tilsetting og senere avsetting av Ingvar Torsvik «ikke var akseptabel». «At den sittende formann vil stille som kandidat til samme verv på ny, er litt av en gåte for undertegnede», skriver Rasmussen i organisasjonsbladet Agenda 3:16.

LES KOMMENTAR: Mye gikk galt for Normisjon, skriver Jan Arild Holbek

Han hadde også et krast innlegg på trykk i mandagens Vårt Land.

– Hva slags inntrykk gjør det på deg å lese slikt, Kleiven?

– Det oppleves vondt og likevel forståelig at noen vurderer det på denne måten.

– Hvorfor ansatte dere Torsvik som generalsekretær, og hvorfor fant dere fem måneder senere ut at han likevel ikke skulle få begynne i jobben?

– Jeg har ikke så mye mer å si om det enn det som er sagt tidligere. Det vil ikke være riktig av meg å si mer.

LES MER: Vil bli Kristen-Norges stevnested nummer én

– Vi har hatt en god utluftning

– Har det kommet noe godt ut av saken?

– Ja, absolutt. Det sier jeg ikke for å nedskrive de negative konsekvensene og uroen saken skapte. Men i forlengelsen har vi hatt en skikkelig runde med utlufting, om hvordan vi lever, jobber og samhandler i Normisjon. Vi har også gjennomført en utredning om generalsekretærfunksjonen og ulike ledelsesmodeller.

– Ingvar Torsvik uttalte at Normisjons store utfordring er at organisasjonen henger dårlig sammen, og at Normisjon er en stor og mangfoldig grasrotbevegelse som i enda større grad også må bli en nettverksbevegelse. Hva synes du om Torsviks beskrivelse?

– Den diagnosen han stiller, med utenfrablikk, er god og presis. Normisjon med sine mange selvstendige enheter, ledd og virksomheter er på mange måter mer et nettverk enn det man gjerne forbinder med en organisasjon.

– Kan uroen og ledelsens takling av den være en forklaring på mindre giverglede til Normisjon og 15 millioner i underskudd i 2014?

– Jeg forstår selvsagt at det spekuleres på det, men vi har ikke oppdaget indikasjoner på at det er en slik sammenheng. At det over tid har vært stagnasjon i gaveinntekter er en logisk konsekvens av at foreningene, som tradisjonelt har vært bærebjelken for økonomien, blir færre.

– Stor avstand mellom ambisjoner og inntekter

En hovedutfordring gjennom de 15 årene siden Indremisjonsselskapet og Santalmisjonen slo seg sammen og dannet Normisjon, har vært en stor avstand mellom ambisjoner og inntekter. Det henger selvsagt sammen med tilbakegang i foreningsantall, bedehusaktivitet, antall tilhørige – og at de mest trofaste giverne blir eldre og dør.

– Ja, det er periodevis stor avstand mellom ambisjoner og inntekter, bekrefter Kleiven.

– Men det vitner om at det er mange som vil mye. Ikke alt er realistisk, men det betyr ikke at vi skal fratas retten til å drømme, håpe. Ambisjonene er åpenbart større enn de ville vært i en bedrift som primært skulle tjene penger og samle opp kapital, men vi skal stå for noe som går utover det. Vi driver med noe som ikke er vårt – men Guds misjon. Og vi har lov til å ha en enkel tro på at det er mulig å gjøre det umulige, mener Tormod Kleiven.

Flytting av misjonsskolen Gå Ut Senteret, Santalmisjonsfolks hjertebarn, fra Hurdal til Trondheim, har skapt mye uro og frustrasjon de siste månedene. Nye signaler om reduksjon i misjonærtall – av økonomiske grunner – har også hisset opp både tidligere sentrale misjonsledere og misjonærer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Anklager om mindre satsing på ytremisjon

Hans Thore Løvaas, mangeårig rektor ved Gå Ut Senteret og leder av Normisjons internasjonale avdeling, gjør seg til talsmann for «de mange misjonsvennene som føler at Normisjon nå har tatt fra dem det siste som Santalmisjonen brakte med seg inn i fusjonen»:

«Når samtidig misjonærtallet synker til under 20, blir Normisjon mer og mer en indremisjon med et mindre og mindre ytremisjonsengasjement» sier Løvaas til Agenda 3:16.

– Hva svarer du Løvaas og andre som tenker som ham?

– Jeg gir Løvaas all mulig rett til å oppleve situasjonen slik og argumentere for at det er slik, men jeg er uenig i konklusjonen hans. Vårt mål med å flytte skolen til Trondheim er å opprettholde skoletilbudet og å videreføre ytremisjonsengasjementet. Sentrale personer i organisasjonen er frustrerte og anklagende til det ledelsen har gjort, men det er også mange som har forståelse for og gir anerkjennelse til den måten vi har håndtert situasjonen, sier Tormod Kleiven, som regner med at dette blir et sentralt tema i debattene på generalforsamlingen denne uka.

Grunner til optimisme

– Hva gir deg grunn til optimisme på Normisjons vegne?

– Der skjer veldig mye på lokalplanet, både i Norge og i våre samarbeidsland, som gjør meg både glad og stolt. Mennesker blir kristne og får et mer verdig liv.

– Hvilke suksesshistorier kan Normisjon vise til fra de siste årene?

– Gjennom forsamlingsarbeidet er det etablert nye smågrupper i stort antall. At Godhetsfestivalen, som begynte i IMI-kirken i Stavanger, har spredt seg til flere andre forsamlinger og fellesskap, gir grunn til glede. Vi lar oss også kontinuerlig begeistre av alt det fine som skjer i Acta – Barn og unge i Normisjon, svarer Kleiven.

Valget av leder for den kommende treårsperioden foregår onsdag. Reidulf Stige (64) er motkandidat til ledervervet.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter