Nyheter

AUF vil ha kjønnsnøytrale toaletter i alle offentlige bygg

– I dag vet vi at det finnes mange som ikke definerer seg som enten mann eller kvinne, sier leder i AUF Aust-Agder.

Bilde 1 av 2

Marte Næss Thomassen, leder i AUF Aust-Agder, mener toalettene i dag setter merkelapper på mennesker.

– I dag vet vi at det finnes mange som ikke definerer seg som enten mann eller kvinne. Noen er født transseksuelle. Det finnes også de som ikke ønsker å definere seg som et bestemt kjønn. Vi skal være det partiet som legger til rette for hele befolkningen. At samfunnet ikke har tilrettelagt for dette i 2016, er bare tull og tøys. Vi lever ikke lenger på 50- tallet, sier hun.

LES MER: – Kirken overser seksuelle minoriteter, mener Mellomkirkelig Råd

Inkludering

Hvordan bør samfunnet definere kjønn?

– Det er ikke bare det du har mellom beina som definerer kjønnet ditt. I dag vet vi at det finnes kvinner som definerer seg som menn, og menn som definerer seg som kvinner. Noen er født transseksuelle. Å si at det er en selvfølge at en enten må være mann eller kvinne, er feil.

– Hvordan har dere i AUF tenkt at ordningen bør gjennomføres i praksis?

– Hovedforslaget vårt er å innføre kjønnsnøytrale toaletter i tillegg til dem som er der fra før. Det er klart det vil koste med flere toaletter, men intensjonen er å ikke sette noen utenfor samfunnet. Derfor kan det også fungere kun å endre skiltene, slik at vi får kjønnsnøytrale toaletter.

– Tror du at forslaget vil møte motstand når det skal behandles på fylkesårsmøtet i Aust-Agder i helgen?

– Jeg håper at vi får gjennomslag for forslaget vårt. Fylkesstyret har vært positive så langt. De eneste kritiske innspillene vi har fått, handler om hvordan ordningen skal finansieres økonomisk.

LES MER: Vold mot transpersoner blir ikke definert som hatkrim

Unge mer åpne

– Har merking av toaletter så mye å si?

– Kjønnsforsker Esben Esther Benestad Pirelli gikk nylig ut til NRK og sa at han støttet forslaget vårt. Det er bare å fjerne skiltene, og ved å fjerne dem, tar vi tabuene bort. Det er en enkel handling som gjør hverdagen bedre for en del av befolkningen.

– Det er dere unge som har jobbet for å få forslaget frem. Tilfeldig, tror du?

Vi unge er i en periode i livet hvor vi ikke er blitt vant til å godta tabu ennå. I stedet stiller vi spørsmål ved dem. I tillegg går samfunnet i riktig retning. Det er mer vanlig nå enn tidligere å definere seg som kjønnsnøytral. Derfor blir spørsmålet mer og mer aktuelt.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter