Nyheter

– Kirken overser seksuelle minoriteter

Det mener Mellomkirkelig Råd som ønske å revurdere hele Den norske kirkes nye likestillingsplan.

Bilde 1 av 2

Etter mye uro i høringsrunden vedtok Den norske kirke en ny likestillingsplan i fjor sommer. Nå mener Mellomkirkelig råd at planen er «for smal» og må revideres «fullstendig».

Dette rådet er kirkens sentrale organ for økumeniske, sosialetiske og internasjonale spørsmål.

«For eksempel er LHBT-perspektivet knapt synliggjort i planen», heter det i referatet fra deres siste møte. LHBT er en forkortelse brukt som samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Det var Kirkerådet, som iverksetter Kirkemøtets beslutninger og leder arbeidet mellom Kirkemøtets årlige samlinger, som i juni i fjor vedtok en ny «Strategiplan for likestiling mellom kjønn i Den norske kirke» for perioden 2015-2023.

LES OGSÅ: Disse kvinnene presset fram likestilling i kirken

Er ikke fornøyd

Men Mellomkirkelig råd er ikke fornøyd med planen, og mener at deres hovedinnvendinger og innspill ikke er fulgt opp. I rådets vedtak, som ble gjort med sju mot tre stemmer, blir Kirkerådet oppfordret «til snarlig å starte et fullstendig revideringsarbeid på planen slik at den kan bli en reell plan for likestilling i Den norske kirke».

Det har vært uenighet og uro om likestillingsplanen også i tidligere faser av arbeidet. Utkastet til plan møtte både hyllest og motbør i høringsrunden. Noen mente likestilling ikke er i tråd med «bibelske perspektiver», andre mente derimot at kirkens likestillingsstrategi var for lite radikal.

– Ingen aktuell problemstilling

Da Kirkerådet var samlet til møte før påske, viste lederen i Mellomkirkelig råd, Erling Pettersen, til dette vedtaket, og blant annet etterlysningen av LHBT-perspektivet.

Til Pettersen repliserte Kirkerådes direktør, Jens-Petter Johnsen, at LHBT er omtalt gjentatt ganger i den foreliggende likestillingsplanen.

– Dette er en plan for likestilling mellom kjønn. Det er vanskelig å forstå at vi er i en situasjon hvor denne planen fortest mulig bør revideres. Vi kan ikke se at det er en aktuell problemstilling å ta tak i, svarte Johnsen.

LES OGSÅ: Widveys norske moské-vert hyller ekstremistisk drapsmann i Pakistan

Kontant avvisning

Kirkerådsmedlem Dag Jostein Fjærvoll var enda mer kontant avvisningen av utålmodigheten fra Mellomkirkelig råds flertall:

– Vi har vedtatt planen. Men noen er altså ikke fornøyd, og vil ha omkamp.

Planen som Kirkerådet vedtok i juni for snart ett år siden, avløser likestillingsstrategien som ble vedtatt i 2008. Den nye planen setter en rekke mål knyttet til hvordan kjønnsbalansen skal bedres blant tilsatte, valgte og frivillige. De viktigste endringene er at internasjonale perspektiver er sterkere framme, at seksuelle minoriteter 
tematiseres, samt at arbeidsgivers ansvar for likestilling er blitt tydeliggjort.

Evaluering i 2020

I Kirkerådets vedtak fra juni 2015 står det at strategiplanen skal evalueres halvveis i perioden: «Dersom resultatet av evalueringen tilsier at det er behov for vesentlige endringer, ber Kirkerådet om at det fremlegges forslag til ny strategiplan i 2020.»

I forordet til strategiplanen heter det at den først og fremst gjelder «forholdet mellom kvinner og menn, jenter og gutar. Men likestilling på dette området må òg tolkast i ein vidare samanheng der mellom anna kjønnsidentitet og seksuell identitet spelar ei rolle.»

LES OGSÅ: «Kampen om kvinners plass i kirken er langt fra over», skriver Berit Aalborg

Videre heter det at «den reviderte strategiplanen for likestilling mellom kjønn i Den norske kyrkja er laga for å konkretisere korleis kjønns- og likestillingsperspektiv skal innarbeidast i kyrkja».

Det blir fremholdt at likestilling er en del av arbeidet i kirken og «må være en naturlig del av helheten og prege hele den kirkelige virksomheten, både planprosesser og praktisk gjennomføring».

Det blir også henvist til at kirken som arbeidsgiver har et særlig ansvar for å motvirke diskriminering (§ 5 i likestillingsloven) og å arbeide aktivt for å fremme likestilling (§ 23 i likestillingsloven). Arbeidsgiver plikter dessuten å førebygge og hindre trakassering (§ 8 og § 25 i likestillingsloven).

Mellomkirkelig råd for Den norske kirkes hovedinnvending til den vedtatte strategiplanen er at dens perspektiv er «for smalt».

LES OGSÅ: «Min kommentar om manglende likestilling i Kristen-Norge, ga et ras av tilbakemeldinger», skriver Berit Aalborg

Skal velge ny leder

Biskop Erling Pettersen har de siste to årene vært valgt leder i Mellomkirkelig råd. Ny leder skal velges på Kirkemøtet i Trondheim andre uka etter påske.

Nominasjonskomiteen har fremmer også forslag på tre kandidater til ledervervet i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke:

* Kjetil Drangsholt (66), lege, bosatt i Kristiansand.

* Kjell Nordstokke (69), diakoni-professor emeritus, bosatt i Oslo.

* Kristine Sandmæl (46), nytilsatt prost i Lofoten.

Kjetil Drangsholt har trukket seg som kandidat til ledervervet, av personlige årsaker.

Både Drangsholt, Nordstokke og Sandmæl er nå medlemmer i Mellomkirkelig råd, Sandmæl som nestleder.

LES OGSÅ: Her har trossamfunn lov til å diskriminere

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter