Nyheter

Au pair-bibelskoler kan få utlendingskvote

Kunnskapsministeren mener det er for mange utenlandske elever på bibelskoler. Kvote på ti prosent kan bli innført.

Torbjørn Røe Isaksen (H) vil stramme inn voksenopplæringsloven. Bibelskolene kan få en kvote på maksimum ti prosent elever fra land utenfor EØS-området. Dette har folkehøgskolene i dag.

Statsråden mener å ha Stortinget i ryggen. Det at en «betydelig andel av elevene er utenlandske» er ikke i samsvar med Stortingets vilje til å yte statsstøtte til 31 såkalte «kapittel 4-skoler» (se faktaboks). Samtidig ønsker Stortinget et visst innslag av utenlandske elever, mener Røe Isaksen.

Norge har 20 bibelskoler, 9 kunst-, media- og musikkskoler, 1 muslimsk skole og 1 dykkerskole i denne kategorien.

LES MER Fyller bibelskolen med au pairer

Au pair

Bibelskoler er fylt opp med utenlandske elever, viste en kartlegging Vårt Land gjorde i fjor. Mange elever har flere ting til felles:

• De kommer fra land langt fra EØS-området, og har jobbet som au pair i Norge.

• De håper at året på bibelskole skal sikre dem videre opphold i Norge.

• De benytter retten de har som studenter til å jobbe 20 timer i uka, enten for au pair-vertsskapet eller som helsefagarbeidere, for mange er utdannet sykepleier i hjemlandet.

Filadelfia bibelskole i Oslo, Norges største, hadde i fjor mellom 110 og 120 utenlandske elever. 90 prosent var fra Filippinene, viste kartleggingen. Skolen eies av pinseforsamlingen Filadelfia.

Kunnskapsdepartementets egen undersøkelse av bibelskolene forteller at ved tre skoler var over 80 prosent av elevene i fjor utenlandske statsborgere.

22 av årets 24 elever på Fjelltun bibelskole i Stavanger er utenlandske, 9 er fra Filippinene, flere er sykepleiere, meldte Stavanger Aftenblad i september. Fjelltun eies av Misjonssambandet.

LES MER Røe Isaksen varsler endringer

Forskrift

I høringsdokumentet skriver departementet at man ønsker færre utenlandske elever på bibelskolene:

«For å kunne begrense andelen utenlandske elever (...) foreslår departementet at det vedtas en hjemmel for å fastsette regler om dette i forskrift (...)»

Departementet ønsker å sende forskrift på høring når lovendring vedtas av Stortinget.

– På prinsipielt grunnlag forstår vi at departementet ønsker å få en hjemmel for å fastsette regler. Dette handler om å oppdatere lovverket, sier generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers Forbund (KFF).

– Men vi er noe avventende til behovet for kvoter. Noen bibelskoler har mange utenlandske elever, andre har få eller ingen. I sum blir tallet lavt.

– Folkehøgskolene har en kvote på ti prosent, hvorfor kan ikke bibelskolene ha det samme?

– Bibelskolene er svært forskjellige, så skal det innføres kvote, bør ulike kvoter vurderes.

Millioner

I høringsnotatet sier departementet at Stortinget ikke har ment at staten skal støtte skoler som i stor grad gir utdannelser til elever som i «stor grad antas å reise ut av landet etter endt skolegang».

Videre sier departementet at en «betydelig andel av statstilskuddet utbetalt til dette skoleslaget totalt i 2015 gikk til finansiering av opplæring for utenlandske elever».

«(...) bare ved bibelskolene dreier seg om lag en tredjedel av tilskuddet, det vil si nær 26 millioner kroner i 2015, viser regnestykket til Røe Isaksen.

Kompetanse

KFF-lederen mener det ikke er noe stort problem at 26 millioner kroner i fjor ble brukt på bibelskolelever som i stor grad reiste hjem etter endt utdannelse.

– I noen tilfeller får Norge også nytte av det. Dette er helt parallelt med at statsråden forsvarer utenlandske studenter som skaffer seg spisskompetanse ved høgskoler og universiteter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter