Nyheter

Ateist skal gi NRK råd om andakten

Didrik Søderlind fra Human-Etisk Forbund er plukket ut til å evaluere morgenandakten i P1.

– Selv om kristne har mange fine verdier som andre ikke bare kan være enige i, men også la seg inspirere av, sliter de litt med et for internt kristelig språk. Det får kristne og kristen tro til å virke rarere og mer fremmede enn det de egentlig kan være. Sånn sett kan det kanskje ironisk nok føre til at jeg hjelper andakten til å nå flere og treffe bedre, sier Didrik Søderlind.

LES MER: Lover andakt med velsignelse

Rådgiveren i Human-Etisk Forbund er en av flere som er plukket ut av NRK til å sitte i et utvalg for å evaluere radioandakten.

Avdramatiserer kristne

– Jeg synes mange av mine kristne venner har fine verdier, selv om jeg ikke deler deres livstro. Ta for eksempel vennen min Stian Kilde Aarebrot, som er prest. Han jobber mot slaveri, og jeg vil jo at det arbeidet skal lykkes selv om jeg ikke deler hans tro. Jeg har jo også boka Kristen-Norge på samvittigheten, der jeg forsøkte å avdramatisere det kristne i et land som blir stadig mer sekulært.

Søderlind sier han ikke er ute etter å bekjempe kristendommen. Selv om han er ateist er han interessert i kristendom, kristen tro og tenkning.

– Derfor er jeg ikke helt marsboer i denne sammenhengen. NRK hadde nok ikke spurt meg dersom jeg var en sånn ateist som mente at kristne var dumme eller lider av vrangforestillinger, sier Søderlind og legger til:

– Jeg er heller ikke fremmed for å høre på prekener og andakter, tvert imot har jeg lært mye av å gjøre det.

LES MER: På tvers av tro og tvil

Forstår skeptikere

– Noen blir kanskje skeptiske når de hører at en ateist skal være med å evaluere andakten? 

– Jeg forstår det, og jeg aner ikke hvordan jeg kommer til å konkludere, men jeg har jo blitt en fyr som nå og da faktisk blir spurt av kristne om nettopp hvordan de kan kommunisere godt. Mitt råd generelt er nettopp at kirkene er best når de tør å være kirker, og ikke prøver å være kule og populære.

Søderlind mener kirken tjener best på heller å tilby noe som ligger utenfor det vanlige og dagligdagse.

– Jeg var i utgangspunktet usikker på om jeg skulle takke ja til invitasjonen fra NRK, siden det jo føles rart å gjøre dette. Men mye av grunnen til at sa ja var at fagsjefen i Human-Etisk Forbund anbefalte at jeg skulle stille opp.

LES MER: Skal vurdere mediemangfoldet

Bred målgruppe

Sjef for livssynsavdelingen i NRK, Njord Røv, sier at de prøver å få til et bredest mulig utvalg i evalueringen.

– Søderlind skal tilføre sin mening som lytter. Vi har jo et brennende ønske om at andakten skal være relevant for alle. Et suksesskriterium for en god andakt er at man som lytter, enten du er buddhist eller ikke-religiøs, likevel får tanker eller refleksjoner som gir deg noe. Det håper jeg prester også tenker om sin egen andakt.

– En ateist er kanskje ikke helt innenfor målgruppen?

– Målgruppa er radiolytteren, det inkluderer Søderlind. Andakten er et spesialtilbud til de som har et kristent livssyn, men i utgangspunktet ønsker vi å nå absolutt alle, noe en god andakt kan gjøre.

Endringer over tid

– Hva er målet for NRK-andakten framover?

– Å være i kontinuerlig utvikling, å få inn nye, yngre stemmer og en variasjon i ståsted i det kristne landskapet. Det er ikke snakk om en revolusjon, men små skritt.

Røv sier evalueringen blant annet vil ta for seg om lytteren får lyst til å høre videre, hvor godt det kristne budskapet er tydeliggjort og hvor aktuelt budskapet er for mennesker i dag.

Utvalget skal gjennomgå andaktene i slutten av oktober 2015.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter