Kultur

Eget utvalg skal vurdere mediemangfoldet

Kulturminister Thorhild Widvey skjermer lisensen i denne omgang, men setter ned et utvalg som skal gå igjennom alle de offentlige mediestøtteordningene.

Mediemangfold var den store overskriften da kulturminister Thorhild Widvey i går la fram stortingsmeldinga «Open og opplyst», den såkalte allmennkringkastermeldinga.

– Mediemangfoldet er viktig for demokratiet, og gir samfunnsborgerne tilgang til medieinnhold, sa Widvey i sin presentasjon.

I forkant av framleggelsen hadde det vært mange spekulasjoner om hva den kunne inneholde, men kulturministeren freder NRK-lisensen i denne stortingsperioden. I tillegg vil hun sette ned et mediemangfoldsutvalg, som skal vurdere hva statens mål for mediemangfoldet bør være, og vurdere hvordan de statlige støtteordningene best kan legge til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale.

– Vi har et bredt mangfold av tilbud i Norge, og utvalget får i oppdrag å se på om de økonomiske støtteordningene bidrar til mediemangfold, og se på hvilke politiske virkemidler vi kan bruke for å sørge for et bredt tilbud, sier Widvey til Vårt Land.

I denne runden skal også pressestøtten gjennomgås.

– Treffer den eller er det andre virkemidler som er mer effektive? Det må vi evaluere.

LES KOMMENTAREN: Fornuftig melding om NRKs fremtid

Positive til utvalg

Norsk Journalistlag ønsker mediemangfoldsutvalget velkommen. Nestleder Hege Iren Frantzen syns det er spennende at kulturministeren vil se på hele mediestøtten under ett.

– Det er positivt å få et utvalg som kan samle analyser og informasjon for å foreslå framtidig finansiering. Vi er sikre på at en utredning vil vise at vi er avhengige av gode offentlige støtteordninger for å bevare mediemangfoldet i Norge, sier Frantzen.

LES OGSÅ: – En filmmelding full av hull

Ro rundt pressestøtten

Geir Bekkevold, mediepolitisk talsmann i KrF, er glad for at de som trodde regjeringen ville vingeklippe NRK, tok feil. Han er også positiv til det nye utvalget.

– Det er ikke sikkert lisensfinansiering er den mest hensiktsmessige måten å finansiere NRK på 10-15 år fram i tid.

Nå regner Bekkevold med at det blir rolig rundt pressestøtten i en tid framover.

– Jeg forventer at det ikke blir noen flere omkamper om pressestøtten i budsjettene før dette utvalget har gjort sin innstilling, sier Bekkevold.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bekymra for TV 2

Arild Grande, mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, mener at Ap kan være enige i hovedtrekkene i den nye meldinga.

– Men kulturministeren skyver de vanskeligste avgjørelsene foran seg, som finansieringen og organiseringen av NRK.

Han er også bekymra for at TV 2-avtalen skal gå ut før Kulturdepartementet får avklart TV 2s framtid som kommersiell allmennkringkaster. Avtalen er allerede forlenga med ett år og går ut i desember 2016.

– Jeg er redd at dette kan sette TV 2 som allmennkringkasting og Bergen som medieby på spill. Jeg trodde det skulle være skisse til en slik avtale i denne meldinga, sier Grande

Kulturminister Thorhild Widvey er derimot ikke bekymra.

– Vi mener TV 2 er viktig, både som konkurrent til NRK og som selvstendig redaksjonelt miljø utenfor Oslo. Vi lyser ut avtalen nå, og håper TV 2 vil søke.

LES OGSÅ: Regjeringen skal vurdere NRK-lisensen

Mer åpenhet

NRK får et selvstendig ansvar for å bidra til mediemangfoldet. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier det betyr at NRK hele tida må vurdere nye satsinger, som Dit.no, en tjeneste de trakk seg fra.

– I tillegg må vi utvikle samarbeid med resten av bransjen, og vi må ha veldig stor grad av åpenhet om strategier og ressursbruk, sier Eriksen.

Lisensen er fredet i denne omgang, men kommer heller ikke til å bli økt. Eriksen er glad kulturministeren har registrert at NRK allerede har effektivisert driften, selv om meldinga ber dem effektivisere mer.

– Ny teknologi, utvikling og ideer krever ressurser. Hvis en manglende lisensøkning blir kombinert med nye krav, kan vi få en stram økonomisk tilværelse, sier Eriksen.

LES KOMMENTAREN: NRK er ikke noe troll som må temmes

Mer eksternproduksjon

NRKs journalistlag (NRKJ) er bekymret for at kravet til eksternproduksjon økes, fra 10 til 40 prosent. I praksis ligger NRK i dag på rundt 30 prosent.

– Vi er bekymret for at dette vil gå til utenlandske produksjonsselskap som filmer i utlandet fordi det er billigere, sier Hege Fagerheim, som er tillitsvalgt i NRKJ.

– Vi er mot at en stadig større andel av lisenspengene skal gå til utbytte til eiere som Murdoch, Sony og Shine Group.

De mener kravet i det minste burde sagt noe om norskandel.

Kringkastingssjefen er heller ikke veldig glad for et krav om 40 prosent ekstern produksjon, men er glad for at kravet kommer over en rullerende treårsperiode.

– Men NRK trenger de eksterne produksjonsmiljøene for å utvikle våre egne, og konkurransen skjerper oss, sier Eriksen.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur