Nyheter

Ap reddet søndagen i siste liten

Få timer før avstemningene ble et punkt om å bevare søndagen som fridag tatt inn i Ap-programmet. Før landsmøtet var helligdagen borte.

Selv om Ap er et av partiene som de siste årene har kjempet hardest mot Høyre/Frp-planene om å innføre full søndagshandel, var det få spor av dette i Aps nye programforslag.

Men da den avgjørende innstillingen fra redaksjonskomiteen var klar lørdag morgen, var vern av søndagen sikret plass gjennom kulepunktet med følgende tekst: «Bevare søndagen som en annerledesdag og sikre søndagen som en fridag for flest mulig».

LES OGSÅ: Asylopprør i Ap – Kolberg sier Ap er «moralsk parti»

Glemte søndagen?

– Det er en veldig aktuell sak og vi foreslår en positiv formulering. Ordene betyr et stort ja til søndagen og de godene som er knyttet til den, sier stortingsrepresentant Knut Storberget, som sitter i redaksjonskomiteen.

– Det var ikke slik at søndagen var glemt i programmet, da?

– Nei. Og vi trenger søndagen mer enn noen gang i de hektiske livene vi lever, svarer han.

Da Ap selv ville lukke opp litt

Men også i inneværende program står det ikke noe nei til søndagshandel i Aps program. Den kampen utviklet Ap etter at Høyre/Frp-regjeringen foreslo å fjerne reguleringene på søndagshandel.

Foran forrige programvedtak ønsket Aps programkomité endatil å modernisere lukkeloven og ville ha inn formuleringen «åpningstidsbestemmelsene gjennomgås...med sikte på en modernisering».

I april 2013 sto derfor medlemmer av Handel og Kontor på stand foran Folkets Hus for å unngå at Aps landsmøte lukket for mye opp for søndagshandel.

LES OGSÅ: Alle lukker søndagshandel

Sjanseløs søndagshandel

I ettermiddag blir derimot et klart nei til søndagshandel vedtatt med solid flertall. Også Sp har programfestet nei. Og med et rødgrønt flertall er en storstilt liberalisering av søndagshandel i Norge dermed sjanseløs.

KRLE-feide til siste slutt

Innstillingen fra redaksjonskomiteen viser at Ap ikke kommer unna en splittende avstemning om KRLE-faget senere på lørdagen. Stortingsrepresentant Marianne Marthinsen og AUFs folk i redaksjonskomiteen opprettholder en dissens om å fjerne K'en i navnet til livssynsfaget.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter