Nyheter

Asylopprør: «Arbeiderpartiet er et moralsk parti»

Martin Kolberg kjemper mot partiledelsen for at Ap lørdag skal vedta et program som lar enslige, mindreårige asylsøkere få bli. Nå går det mot kompromiss på landsmøtet.

– Behandlingen av enslige, mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år er ikke human. Regjeringen bruker lov og forskrift slik at andelen av disse som bare får midlertidig opphold har økt fra fire prosent under vår regjeringstid til 70 prosent under deres, sier Martin Kolberg til Vårt Land.

Ap-nestoren og stortingsrepresentanten fra Buskerud holdt torsdag en tordentale der han ga sin støtte til «asylopprøret» på Arbeiderpartiets landsmøte.

LES OGSÅ: Hadia Tajik med kraftfullt forsvar av KRLE

Regelendring

I fjor sikret Ap og Sp flertall for å fjerne det såkalte rimelighetskravet, som sikret at enslige mindreårige ikke fikk midlertidig opphold og ble sendt tilbake til en mindre farlig del av hjemlandet ved fylte 18 år.

I februar i år meldte VG at tilstanden blant enslige mindreårige i mottak har forverret seg det siste halvåret, ifølge Utlendingsdirektoratet. 10. april satt det 334 enslige mindreårige og ventet på utsendelse etter fylte 18 år, ifølge samme avis.

– Vi må enten endre regelverket igjen, eller endre praksisen som gjør at alle nå gis midlertidig opphold. Det var ikke Arbeiderpartiets tanke da vi gikk med på å fjerne rimelighetskriteriet i loven, sier Kolberg til Vårt Land.

Flere Arbeiderpartilag og AUF har jobbet systematisk for et Ap-vedtak som hindrer denne bruken av midlertidig opphold for asylbarn. Fylkeslagene i Troms, Bergen og Oslo krevde før landsmøtet at rimelighet og sårbarhet må inn i partiprogrammet. Oppland Arbeiderparti og Aust-Agder har vedtatt at rimelighetsvilkåret må gjeninnføres.

Lørdag morgen forelå resultatet av behandlingen i redaksjonskomiteen, som siler de innkomne forslagene til endringer i programinnstillingen: Det foreslås ikke noen lov- eller regelendring, men at dagens regler vil bli praktisert på en annerledes måte, skriver NTB. Forslaget kommer til avstemning lørdag ettermiddag.

– Vi er spesielt fornøyde med at vi nå skal innføre sårbarhetskriterier som skal legges til grunn når søknaden behandles. Dette vil i stor grad erstatte og kompensere for at rimelighetsvilkår ikke gjennomføres, sier leder i Bergen Arbeiderparti, Roger Valhammer, til NTB.

LES OGSÅ: Verdislag venter på Ap-landsmøtet

Støre advarer

Da Jonas Gahr Støre skulle oppsummere landsmøtedebatten fredag ettermiddag, brukte han mesteparten av talen sin på å advare mot å endre regelverket. Partilederen tegnet et bilde av en ny folkevandringstid, der menneskesmuglere leter med lys og lykter etter åpninger i europeiske lands asylregelverk. Han mener det krever en forutsigbar linje av Norge.

– Det kan fortsatt ikke være noen automatikk i at de mellom 16 og 18 får bli. Det må vurderes om de har beskyttelsesbehov. Hvis de ikke har det, så må de reise ut når de fyller 18 år, sa Støre.

Ap-lederen understreket at dette ikke er «et grønt lys for den sittende regjeringen til å gjøre som den vil i praktiseringen av det regelverket». Han ba landsmøtet samle seg om å «kreve fra Stortinget at det blir ryddet opp i dette».

BERIT AALBORG: «Jonas Gahr Støre leverte en ideologisk tale til landsmøtet»

Strengest mot barn.

For AUF er ikke det godt nok. Hoda Imad, sier ungdomspartiet vil ha «en juridisk endring» – gjeninnføring av rimelighetskravet.

– Fjerningen av den juridiske formuleringen har også ført til praksisendring. Den har ført til den helt vanvittige økningen i bruken av midlertidige opphold og forholdene som UDI kritiserer, sier lederen i Akershus AUF,

Hun mener det er grasrota i partiet som har mobilisert på landsmøtet.

– Jeg tror at mange bare ikke er klar over hvor strenge vi faktisk er mot barn. Mye strengere enn overfor voksne som hva samme grunnlag for å søke asyl.

– Hva er grunnlaget for å si det?

– Man bruker ikke midlertidig opphold i like store grad for voksne. Man må slutte med midlertidig opphold som alternativ.

LES OGSÅ: Støre satte SV på gangen

– Det norske arbeiderparti er et moralsk parti

Alle Vårt Land har snakket med mener Aps hovedlinje om en «streng, human og rettferdig» asylpolitikk står uendret.

Martin Kolberg er ikke bekymret for valgkamputspill fra Frp om at Ap liberaliserer asylregelverket:

– Det er en konfrontasjon jeg vil søke, og ikke være redd for. For Det norske arbeiderparti er et moralsk parti. Fremskrittspartiet snakker nedsettende om deler av flyktningbefolkningen.

Verken Kolberg eller Imad vil være med på at Ap har blitt tøffere i asylklypa siden partiet sa ja til 10.000 kvoteflyktninger på landsmøtet i 2015.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter