Nyheter

Anundsen har ikke prioritert hatytringer

Både statsministeren og likestillingsministeren oppfordrer til anmeldelse av hatefulle utsagn. Justisministeren ber ikke politiet om å prioritere slike saker.

Regjeringen Solbergs krafttak mot hatytringer er ikke gjenspeilet i Justisdepartementets prioriteringer for politiets arbeid. Det fremgår av de to mest sentrale dokumentene som legger føringer for politiets ressursbruk.

Vårt Land har gått gjennom Justisdepartementets tildelingsbrev til Politidirektoratet, og tilsvarende tildelingsbrev til Riksadvokaten for 2015. Det er disse to dokumentene som legger rammene for hva politiet skal prioritere og måles på – og dermed legger sterke føringer for hvordan de skal prioritere stramme ressurser.

Hverken overfor Politidirektoratet eller Riksadvokaten har Justisdepartementet spesifisert at politiet og påtalemyndigheten skal prioritere sine ressurser til arbeid mot hatytringer.

LES OGSÅ: Mange lar være å anmelde hatytringer fordi de opplever at politiet ikke tar dem på alvor

Statsministeren vil at straffbar hets anmeldes

I går skrev Vårt Land om at flertallet av dem som opplever hatytringer, aldri går til anmeldelse. Det viser blant annet en studie utført av forsker Aina Landsverk Hagens forskning. 10.000 journalister, redaktører og bloggere ble spurt om de hadde opplevd hatytringer. Blant dem som hadde det, svarte kun 9 prosent at de hadde valgt å anmelde. Flere av disse beskrev at de opplevde at politiet ikke tok deres opplevelser på alvor.

Justisdepartementets prioritering står i kontrast til de politiske signalene fra regjeringen Solberg om å sette hatytrings-bekjempelse høyt. I tillegg til handlingsplanen mot radikalisering og ekstremisme, har statsministeren lansert en egen politisk erklæring og underskriftskampanje mot hatytringer. I tillegg er de i gang med arbeidet med en egen strategi for hatbekjempelse.

På spørsmål fra Vårt Land om hvordan hun vurderer opplysningene om at mange dropper å anmelde hatefulle ytringer fordi politiet ikke tar dem alvorlig, svarer statsminister Erna Solberg:

– Jeg har flere ganger uttrykt bekymring over at hets og hatefulle ytringer gjør at enkelte trekker seg tilbake fra den offentlige debatten. Straffbar hets bør anmeldes. Det er viktig at politiet har systemer og kompetanse som gjør det mulig å etterforske den typen saker.

LES OGSÅ: – Jeg fikk inntrykk av at politiet ikke ville prioritere saken

Solveig Horne: Forutsetter politianmeldelse

Det er barne- og likestillingsminister Solveig Horne som etter planen skal presentere strategien til høsten. Hun er gitt en nøkkelrolle i arbeidet med å styrke hatytringer. Men mener selv at også straffeforfølging av noen ytringer er vel så viktig for å lykkes i arbeidet mot å bekjempe hatytringer:

– Regjeringen er opptatt av aktivt å bidra til at hatefulle ytringer som er forbudt etter norsk lov avdekkes, etterforskes og håndheves for domstolene. Dette forutsetter at de som utsettes for hatefulle ytringer anmelder til politiet, skriver Horne i en e-post.

LES KOMMENTAREN: Politiets dør var lukket da jeg ba dem om hjelp

Mener politireform skal hjelpe

Statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp), sier den nye politireformen vil gjøre politidistriktene bedre rustet til å bekjempe hatytringer. Tanken er at politiet gjennom reformen skal kunne samle etterforskningsoppgaver i større enheter, og dermed styrke kompetansen på ulike felt ved å samle dem.

– Ligger det noen spesielle føringer for at arbeidet mot hatefulle ytringer skal prioriteres som del i reformen?

– Nei, ikke i nærpolitireformen. Men forutsetningene for å få det til, ligger der. Vi har to-tre prioriterte områder som gis spesiell prioritet fra år til år, men det gjelder ikke hatkriminalitet. Det vil være en vurdering som gjøres fra år til år.

– Hvorfor er ikke arbeidet mot hatytringer nevnt i Justisdepartementets tildelingsbrev til Riksadvokaten eller Politidirektoratet?

– For det første har vi ikke sendt ut tildelingsskriv for 2016, så man kan vente med å trekke de konklusjonene. Men det er mange ting som ikke er nevnt i skrivet for 2015.

– Vil dere vurdere å få arbeid mot hatefulle ytringer eksplisitt inn i tildelingsskrivet for 2016?

– Det er et tildelingsbrev som vi jobber med nå. Så får vi se om vi vil vurdere det, svarer Brein-Karlsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter