Nyheter

Annenhver jøde vil utvise araberne

Nesten annenhver israelsk jøde vil utvise landets arabiske befolkning på rundt 1,7 millioner innbyggere fra Israel.

Dette kommer fram i en stor undersøkelse fra Pew Research Center som omfatter intervjuer med 5.600 israelske statsborgere utført i 2014 og 2015. Med i undersøkelsen er også jøder i israelske bosettinger på Vestbredden og arabiske israelere i Øst-Jerusalem.

Vil utvise eller overføre

Totalt svarer 48 prosent av Israels jøder at de er enig eller sterkt enig i påstanden «Arabere bør utvises eller overføres fra Israel». En litt mindre andel, 46 prosent, sier seg uenig eller sterkt uenig i denne påstanden.

Blant de såkalt moderne ortodokse jødene, dati, vil sju av ti utvise den arabiske befolkningen. Bare blant de sekulære jødene, hiloni, sier et flertall (58 prosent) at de er uenig i en slik påstand.

Med andre ord er den jødiske befolkning nærmest delt på midten i spørsmålet om hvorvidt Israel på samme tid kan tjene som jødenes hjemland og huse landets arabiske befolkning.

LES OGSÅ: Britene forbyr boikott av israelske varer

– Dramatisk og sjokkerende

– Det er dramatisk og sjokkerende hvis annenhver israelsk jøde mener at den palestinske delen av befolkningen bør utvises. I så fall ønsker disse seg en etnisk ren jødisk stat, sier NTNU-stipendiat Jørgen Jensehaugen.

Han påpeker at enkelte politikere på ytre høyre, blant annet tidligere utenriksminister Avigdor Lieberman, har tatt til orde for å bytte de områdene i Israel med en palestinsk befolkning, mot de områdene på Vestbredden med en israelsk befolkning.

Jensehaugen tror at den overraskende høye viljen til å utvise den palestinske befolkningen kan ha sammenheng med at troen på en tostatsløsning er kraftig svekket de siste årene:

– Det kan tenkes at mange israelske jøder ser en framtidig trussel i en voksende andel palestinere i Israel. Det kan være frykt for militarisering av holdningene, der de israelske palestinerne kan komme til å utgjøre en slags femtekolonne i Israel for palestinernes frihetskamp, sier Jensehaugen.

LES OGSÅ: Israel-bølge i bokform

Høyresiden ivrigst

Sju av ti jøder på den israelske høyresiden – som utgjør 37 prosent av alle jødene – vil bli ha de arabiske borgere ut av Israel. Blant de jødiske sentrumsvelgerne – som utgjør 55 prosent av jødene – sier 37 prosent ja til utvisning.

Det store unntaket er venstresiden, der bare én av ti vil utvise den arabiske befolkningen, men bare 8 prosent av jødene tilhører den sterkt svekkede ideologiske venstresiden i Israel.

Intervjuene er tatt opp før de mange voldelige enkeltangrepene mot israelske jøder og andre borgere startet sist høst. Angrepene er primært utført av israelske arabere.

– Det har vært en tendens i Israel, blant annet gjennom ulike lovforslag i nasjonalforsamlingen Knesset, til å mistenkeliggjøre de palestinske israelerne. Kombinert med en økt frykt for militante islamister i hele regionen, kan dette ha påvirket holdningen i den jødiske befolkningen, sier Jensehaugen.

LES OGSÅ: – Omstridt lov er skreddersydd for å strupe pro-palestinske og venstrevridde organisasjoner

Fredstroen minker

Troen på en tostatsløsning med fredelig sameksistens mellom Israel og et uavhengig Palestina er generelt for nedadgående. Blant israelske arabere er troen på dette redusert fra 74 prosent i 2013 til 50 prosent i 2015.

I samme tidsrom har troen på tostatsløsningen sunket fra 46 prosent til 43 prosent blant Israels jøder. Fire av ti israelske arabere mener at det palestinske lederskapet ikke gjør seriøse anstrengelser for å få til en fredsavtale. En like stor andel israelske jøder har tilsvarende kritiske innstilling til israelske myndigheters fredsvilje.

– At troen på tostatsløsningen minker, er ikke overraskende. Selv arvtakerne etter det en gang så mektige venstresidepartiet Labour, snakker ikke lenger om sameksistens, men om murer, segregering og en fredsprosess som er død, sier Jørgen Jensehaugen.

Åtte av ti israelske arabere mener at den muslimske minoriteten i landet blir diskriminert, mens bare to av ti israelske jøder har en slik oppfatning.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter